Финландия прекрати незабавно проекта за АЕЦ с "Росатом"

Фенновойма" (Fennovoima) възложител на изграждането на финландската АЕЦ Ханхикиви-1, прекрати в понеделник договора с руската корпорация "Росатом", защото работата на изпълнителя RAOS Project се била забавила значително през последните години, този проблем се влошава, а войната в Украйна е увеличила рисковете и руската компания не може да ограничи нито един от тях.

Сътрудничеството по проектиране и лицензиране се прекратява незабавно, работата по обекта Ханхикиви-1 приключва.

"За съжаление, прекратяването на EPC договора (съкращение от проектиране, изработване и строителство) ще има значително въздействие върху служителите на Fennovoima, както и за компаниите от веригата за доставки и региона, където се строи централата", каза изпълнителният директор на Йоахим Шпехт.

Решението за прекратяване на договора не е било лесно, отбеляза още Еса Хярмяля, председател на борда на Fennovoima. "В такъв голям проект има значителни сложности и решенията се вземат само след внимателно обмисляне. Ние сме напълно наясно с негативното въздействие и правим всичко възможно, за да го смекчим", каза той, цитиран от компанията.

"Росатом" от своя страна обяви своето "искрено разочарование" от решението на ръководството на Fennovoima да прекрати EPC договора с проекта RAOS. Държавната корпорация обърна внимание на факта, че ръководството на Fennovoima предприема тази стъпка "без подробно обсъждане на ниво акционери на проекта". 34% от проекта е собственост на компания, която е 100% собственост на "Росатом", припомня руската корпорация.

"Причините за това решение са напълно неразбираеми. Проектът напредва, екипната работа на клиента и изпълнителя е установена, за което главният изпълнителен директор на Fennovoima многократно е информирал акционерите на компанията и в медиите", се казва в изявлението.

RAOS добросъвестно изпълнява задълженията си, продължава "Росатом": лицензите за изграждане на атомни електроцентрали и основните документи, необходими за издаването на разрешение от регулатора, бяха предадени на клиента миналата година, така че се очакваше Fennovoima да завърши прехвърлянето на документи към регулатора през пролетта. "Запазваме си правото да защитаваме интересите си в съответствие със съществуващите договори и действащото законодателство", допълват от държавната корпорация.

Ядрената централа Ханхикиви-1 с един блок и реактор VVER-1200 поколение 3+, проектирана от Русия, с мощност 1200 MW бе планирана на източния бряг на Ботническия залив. Цената на проекта беше оценена на 7-7.5 милиарда евро. Очакваше се строителството да започне през 2023 г., а пускането в експлоатация на централата - през 2029 г., като производството се планираше да е 9 TW на година без вредни емисии.

През 2014 г. "Росатом" купи 34% от Fennovoima за 35.9 милиона евро, останалите 66% принадлежат на финландския консорциум Voimaosakeyhtio (включва Fortum, Outokumpu, SRV). Имаше съобщения, че "Росатом" ще финансира строителство за 5 милиарда евро, от които 2.4 милиарда евро - от руския Национален фонд за благосъстояние. Основен изпълнител беше руският "Титан-2" (строи Ленинградската АЕЦ-2 по подобна технология).

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини