Борисов и Пеевски притискали собственика на "Инса ойл", разказа Асен Василев

Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов е информирал Асен Василев, че е "бил притискан от г-н Борисов и г-н Пеевски да прави операции с държавния резерв", каза Василев в интервю за предаването "На фокус" по Нова телевизия.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обясни, че веднъж е разговарял със собственика на компанията - през юли-август миналата година, когато е бил министър на финансите в служебния кабинет. Това е станало след среща с Петролната и газова асоциация, други бензиностанции и продавачи на петрол. В разговора "на четири очи" Самуилов е казал, че е притискан от Борисов и Пеевски да извършва операции с държавния резерв. Собственикът на "Инса ойл" е трябвало да отчислява големи суми към двамата, разкри споделената му информация финансовият министър. На база на тази информация подадохме сигнал към ДАНС да започне разследване, има си служби, които трябва да установят истината, посочи Асен Василев.

Той разясни още, че на 21 януари 2021 г. има проверка на Георги Самуилов по линия на НАП. По линия на Агенция "Митници" пуснахме проверки на всички складове за горива у нас в началото на войната в Украйна, за да се види наличието на запаси от горива в страната, добави министърът. В резултат се установи, че "Инса ойл" не поддържа задължителните запаси, каза той.

За евентуално досъдебно производство срещу него Асен Василев обясни, че няма официална информация за такова и е разбрал, че има сигнал първо от вътрешния министър Бойко Рашков, малко преди такава информация да излезе в медиите. В сигнала на собственика на "Инса ойл" пишело, че на 5 януари т.г. двамата са разговаряли след среща с Петролната и газова асоциация, която финансовият министър е ръководил. На тази дата, уточни Василев, действително е имало среща в Министерския съвет, но с премиера Кирил Петков, на която самият той не е присъствал. Срещата е била с Държавния резерв, на нея е присъствал адвокатът на Георги Самуилов, а не самият бизнесмен. Очаквахме, че ще има доста разнообразни атаки, тази е доста нескопосана, коментира  финансовият министър.

В отговор на друг въпрос той заяви, че България няма да плаща петрола и газа с рубли, защото има договор и там пише с каква валута се заплаща, а именно в долари. Преди да изтече договорът ни с "Газпром" трябва да имаме опция за различни доставчици и тя да е координирана с ЕС, посочи Василев.

Според Асен Василев за управител на БНБ трябва да бъде избран председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров, но крайното решение ще е на парламента.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини