Помощта за бизнеса заради високите цени на тока ще бъде увеличена

Помощта за бизнеса заради високите цени на тока ще продължи и след март за месец април. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след среща при премиера Кирил Петков с представители на работодателски организации заради ситуацията на пазара на електроенергия в България във връзка с войната в Украйна

До края на април ще се направи нов механизъм, който да подпомогне бизнеса, посочи Нинова и добави, че днес е било постигнато съгласие помощта за увеличените цени на енергоносителите също да бъде увеличена. С колко и как предстои експертите да решат, допълни Нинова.

Министърът на енергетиката Александър Николов, който също участва в срещата, съобщи, че целта е сегашният механизъм в подкрепа на бизнеса да се използва по начин, който да позволи на бизнеса да има предвидимост и спокойствие. Той добави, че конкретните параметри за размера на компенсациите и как те ще се случват ще се обсъдят до края на тази седмица и в началото на следващата ще има информация за това как механизмът ще продължи да работи. Николов допълни, че ще се разгледат всички възможни механизми за по-средносрочни и дългосрочни решения, които включват структурата на пазара, дългосрочните договори, което да доведе до по-висока степен на яснота за корпоративния сектор – не за месец, а поне за година напред.

Председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев изрази удовлетвореност от днешната среща заради възможността през следващите дни да има диалог в търсенето на най-благоприятния вариант, при който всички небитови стопански потребители на ток да бъдат компенсирани през следващия месец за високите цени на електроенергията, които вече са платени от предприятията. По- важното е, че днес разговаряхме и за това в дългосрочен план да имаме сигурност, устойчиви решения по отношение на определяне цената на тока за вътрешния пазар, да име работеща и растяща икономика и проспериращо общество и нация, допълни Митрев. Той изрази надежда в следващите дни и часове да бъде изработен максимално справедлив механизъм за компенсация и намиране на трайни и устойчиви решения занапред.

Работодателите настояват за отпадането на тавана за компенсиране на небитовите потребители заради високите цени на тока, а срокът за изплащането им да бъде удължен до окончателното нормализиране на цените на електроенергията. До края на месец март схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия в размер на 75 на сто от разликата между  действителната пазарна цена за съответния месец на БНЕБ, пазар "Ден напред", и  действителната пазарна цена за м. юли м. г. (185,59 лв./MWh), но не повече от 250 лв./MWh, е крайно лимитирана и недостатъчна, посочват работодателите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини