Асеновград вече има Общински съвет по сигурността

Изображение 1 от 2

    Съставен бе Общински съвет по сигурността на община Асеновград.

    Негов председател е кметът на града д-р Христо Грудев.

    В съвета са включени заместник-кметовете и секретаря на общината, старшият експерт във Военно окръжие - Пловдив, Командирът на Военно формирование 24490, началниците на пожарната и на Районно управление – Асеновград, управителят на МБАЛ – Асеновград и отговорникът на филиала за спешна медицинска помощ в града, ръководителят на КЕЦ – Асеновград, мениджърът на „Овергаз юг, началникът на Кабелна мрежа – област Пловдив, както и кметовете и кметските наместници на населените места в Асеновградско.

    Основни функции на Общинския съвет по сигурността в мирно време са: разработване на планове за привеждане в готовност за работа във военно време; военновременен план, бюджет и мероприятия за тяхното усвояване; изграждане, усъвършенстване и поддържане в постоянна готовност на военновременната система за управление; организиране военната подготовка на ръководния състав на общината и провеждане на учебни спорове, тренировки и учения; участие в подготовката на териториалната отбрана; организиране на денонощно дежурство за оповестяване при привеждане от мирно на военно положение, при стихийни бедствия, крупни производствени аварии и други.

    Първото заседание бе открито от градоначалника д-р Грудев. Темата, която се обсъждаше, бе мигрантската вълна.

    Една от целите на Съвета по сигурността е да се предоставя актуална и коректна информация както за нуждаещите се, търсещи помощ от Асеновград, така и за хората, които искат да помогнат.

    За целта на официалния интернет сайт на общината вече е създадена специална секция -    https://www.asenovgrad.bg/bg/pomosht-za-bezhantsite-ot-ukrayna.

    Там ще бъдат публикувани телефони, дарителски сметки, новини и полезни връзки.

    В Градската библиотека пък има създаден щаб, който в рамките на работното време - от 08:00 ч. до 17:00 ч. ще дава актуална информация на всички, които се интересуват.

    "Смятам, че държавата постепенно ще подпомогне тези хора. Неприятното е, че всичко това влияе върху нашия бизнес, икономика, и на Европейския съюз, като цяло", каза кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.

    По време на заседанието стана ясно, че от Съюза на предприемачите в града са подготвили списък на фирми, които могат да осигурят работа на украинските бежанци по определени специалности.

    Междувременно се проверяват и бомбоубежищата на територията на областта.

    Към момента няма проблеми с кабелната мрежа, както и с доставката на електричество и газ.

    От Военното окръжие съобщават, че засега не се изпращат призовки на хора, служещи на Украйна. А на военен отчет подлежат само тези, които са минали през военна подготовка и са положили клетва.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини