Мариците остават да работят, "Брикел" и "Бобов дол" ще бъдат закрити

До 15 март очакваме формалните процедури по одобрение на Плана за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно от изказването на вицепремиера и финансов министър Асен Василев по време на заседанието на комисията по въпросите на ЕС в парламента.

Последната версия на плана за възстановяване е изпратен в Брюксел на 15 октомври. Изчистени са последните бележки на ЕК и сме в период на последни технически дискусии. В последната версия се отказваме от инвестицията в изграждането на парогазова централа. Увеличават се инвестициите в геофизични проучвания, свързани с проучването и използването на геотермални води.

Влагаме средства и в батерии за съхранение на енергия. Батериите ще са с около 15 години живот, ще се произвеждат у нас. Батериите ще са собственост на ново дружество към енергийното министерство.

В Плана са заложени средства за дигитализация на Български пощи, за широколентов Интернет. Заложени са средства за нови влакове, за градски железници.

Промените са представени пред ЕК и имаме одобрение. Разговаря се по темата за декарбонизацията.

Правителството настоява тецовете от комплекса "Марица изток" да останат да работят при спазване на екологичните норми и намаляване на емисиите. Затварянето на Мариците и изграждане на парогазова централа в настоящата ситуация ще е грешно решение, според Асен Василев. Това би било грешно решение и щяло да ни поставя в неблагоприятно положение по отношение на енергийната зависимост, обясни той.

"Брикел" и "Бобов дол" обаче ще бъдат закрити, според вицепремиера.

Показахме решение, което е в български интерес, изтъкна финансовият министър. Запазва се проекта за въздушната спешна помощ. Можем да започнем предварително изпълнение на плана след 15 март, стана ясно от думите на министър Василев.

По-късно пред медиите финансовият министър поясни, че първите пари по Плана ги очакваме през лятото.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини