От 22-ма прегледани в Хасково - нито един със здраво сърце

Д-р Запрянова все още търси здраво сърце в днешните си пациенти

За 2 часа не бе открит нито един хасковлия със здраво сърце, констатира дежурния кардиолог в медико-диагностичния център на хасковската многопрофилна болницата д-р Маруся Запрянова. Заедно с доктор Пандов, днес те извършват безплатни прегледи по повод световния ден на сърцето. Превенцията се осъществява и в още 22 болници в страната информират от министерството на здравеопазването.

Хасковския скрийнинг показа разнообразен набор от болести. 75 годишния Петър Пилев има забавен пулс, а 10 години по младата Иванка Костадинова е с уголемено сърце и високо кръвно. 40 годишна жена която не пожела да каже името си се оплака от задух и високо кръвно. За пръв път отива на кардиолог и се позаинтересува дали кардиограмата „боли“. Не повярва на отрицателния ни отговор и остана да търси потвърждение пред кабинета.

Хипертония, аритмия, уголемено сърце и след инфарктни състояния, както и други отклонения от нормата се наблюдават в прегледаните пациенти на възраст от 45 до 80 години. Сърдечно-съдовите болести бележат рязък бум от 2005-та година насам, сподели опит доктор Запрянова. Тревожното е че вече се откриват 22 годишни пациенти с високо кръвно и аритмия. Причината за подобни състояния при младите обикновено е затлъстяване и тютюнопушене. По малко са наследствените. Общата граница драматично се снижава, а смъртността от тези болести се увеличава, потвърждават специалистите. По света сърдечно-съдовите болести убиват 17 млн души годишно. В България този вид заболявания са убиец №1.

Безплатни прегледи в медицинския център на местната болница се провеждат за първи път. При досегашното отбелязване на световния ден прегледи са се правили в трето вътрешно. По неофициална информация от джипита и кардилози, всеки втори хасковлия след 40 годишна възраст е болен или показва зачатъци на сърдечно съдови проблеми. Увеличават се страдащите и под 30 години.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини