Оранжев код за значителни валежи от сняг в Смолянско

Жълт и оранжев код за опасно време е обявен за цялата страна. За област Смолян кодът е оранжев. Прогнозата е за значителни валежи от сняг. Ще се образува снежна покривка. Валежите продължават и през нощта срещу понеделник. Сумарно количество: 40-60 mm. Утрото в Смолян е облачно, термометрите показват минус 1 градус. По-късно през деня ще завали сняг. Очаква се снеговалежът да е интензивен. Максималната температура ще остане около нулата.

Днес вятърът от североизток ще се усили, ще е умерен, в източните райони до силен и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно. Започналите от югозапад валежи от дъжд бързо ще преминават в сняг. До вечерта ще завали и в североизточните райони от страната. Значителни по количество ще са валежите в Рило-Родопската област и в Западния, а вечерта и в Централния Предбалкан. Максималните температури ще са от 2°-3° по високите полета в Западна България до 8° в югоизточните райони. През нощта срещу понеделник валежите в страната ще продължат, вече почти навсякъде от сняг, значителни в Източна България, Източните Родопи и в Централния Предбалкан. Там ще духа умерен до силен север-североизточен вятър и ще има виелици и образуване на преспи.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, в много райони интензивен. Ще духа силен изток-югоизточен вятър и ще има виелици. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра - около минус 8°.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини