Настоящият и бившият министър на финансите в спор за философията на бюджета за 2022 г.

Настоящият министър на финансите Асен Василев и предшественикът му Кирил Ананиев влязоха в спор за философията на държавния бюджет за 2022 г. при обсъждането му на първо четене в пленарната зала на Народното събрание. За няколко минути двамата споделяха парламентарната трибуна. Размяната на реплики предизвика оживление в пленарната зала.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев коментира, че предвиденият ръст на БВП от 4,8 процента е надценен и оптимистичен. Той отбеляза, че през 2021 г. лимитът на държавния дълг е 4,5 млрд. лева, а за тази година е предвиден нов дълг от 7,3 млрд., и изчисли, че това означава 1 млрд. лихви за обслужване на дълга. Наистина целта определя средствата, ама ако ги имаш, коментира той. По думите му, този бюджет е предизборен, само че управляващите са забравили да предвидят необходимите средства за това.

Министърът на финансите Асен Василев коментира, че в изказването си Ананиев ясно е очертал разликите между икономическата политика, която са провеждали бившите управляващи, и тази, която смятат да провеждат настоящите. Той отбеляза, че след 1996 г. страната ни е имала нужда от дисциплина, защото е харчила повече, отколкото е имала, но след влизането в ЕС, когато има излишъци, България е продължила старата политика - не инвестира в хора, в инфраструктура, увеличава се държавната администрация в период, в който светът преминава към дигитални услуги. По думите му, затова над половин милион българи напускат страната и отиват да работят в чужбина, където условията са по-добри. Този бюджет иска да направи публичната и инвестиционната среда поне толкова добра, колкото е в Европа, а не да се примирим с факта, че сме бедни и ще си останем завинаги, заяви Василев.

Относно дълга финансовият министър коментира, че важната стойност е съотношението на дълга към БВП. Нашето съотношение е по-ниско, т.е. не може да се говори за дългова спирала, посочи той. Съотношението, което ние залагаме, е по-ниско от съотношението, което вие сте заложили, т.е. държавата по-лесно ще може да го върне, допълни той.

Докато и двамата бяха на трибуната на НС, министър Асен Василев отправи предизвикателство към Ананиев да предложи между първо и второ четене кои разходи с колко да се орежат, за да има дефицит нула. Кажете - няма да има увеличение на пенсиите, няма да има безплатни детски градини, няма да има увеличение на майчинските, няма да има помощ за бизнеса и за земеделските стопани, призова го той.

Думите на Василев бяха посрещнати с ръкопляскания от депутатите, а Кирил Ананиев коментира, че "се радват като малките деца в детската градина". Четиридесет години я уча тази наука, сега за пет минути да му кажа как да стане бюджетар няма как да стане, каза Ананиев. Той посочи, че има много резерви в приходната и в разходната част, но не е привърженик на съкращаването на социални разходи. Можем да ги направим по-добри, но не и да ги съкратим, допълни Ананиев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    4 -1
    16:39, 10 фев 2022
    Хей,дъртак,стига си давал акъл на по-млади и сто пъти по- умни от теб!Пък за12 год.видяхме до къде ни докарахте!Вместо да се скрийте някъде от срам,вие акъл давате,гадове мръсни!
    • 2+
      2+2=4
      2 -2
      21:23, 10 фев 2022
      Те па едни умници тия новите! Промяната вече всички я усещат в джоба и в новините за нови убийства всеки ден! Така, че не смей да ми говориш негативно за миналите 12 години, щото и децата виждат колко по- добре беше преди тия смешни промянаджии!
Последни новини