Асен Василев и Мустафа Карадайъ се скараха заради Пеевски

Възстановена е работната група между правосъдното и финансовото министерство за създаване на законопроект за прилагането на санкциите "Магнитски". Очаква се той да влезе в зала в рамките на няколко седмици.

Това обяви вицепремиерът и министър на финансите и еврофондовете Асен Василев по време на блицконтрола в НС.

Василев допълни, че в този законопроект ще се регламентира прилагането на всички видове външни санкции, а не само на тези, наложени от САЩ по глобалния закон "Магнитски". Целта е защита на българската икономика и на българската банкова система.

Вицепремиерът прогнозира, че много скоро това предложение ще влезе в пленарна зала.

"Очаквам в рамките на седмици законопроектът да влезе тук и очаквам доста активни дебати от част от политическите сили", заяви той, поглеждайки към лявата част на залата (ДПС).

Това му изказване разгневи лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който излезе на трибуната, за да брани съпартиеца си Делян Пеевски, който е в списъка със санкционираните от САЩ лица.

Карадайъ определи правителството като "Съюз за нарушаване на Конституцията и законите на страната", които призовавали от трибуната на НС да не се спазват законите.

Повод за твърдението му са думите на Василев, който заяви, че служебното правителство е трябвало да реагира спешно на "Магнитски" и затова е създало българския черен списък. Вчера ВАС реши, че този списък е незаконен. Това се случи след жалби на Ирена Кръстева (майката на Пеевски) и жената на Васил Божков. Именно това решение даде на Карадайъ възможност да обвини Василев, че не спазва законите.

Самият Пеевски не взе думата, но видимо се разгневи и за първи път в 47-НС се активизира и започна да подвиква от място.

"Г-н Карадайъ, разбирам , че много Ви боли, че човекът, който седи до Вас - г-н Пеевски, е сложен в международен списък за корупция", отговори му Василев.

След това Карадайъ поиска 15-минутна почивка. След края ѝ председателят на ДПС заяви, че страната се превръща в "Цар-Кировата държава".

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    ИЗ
    И ЗАМИРИСА НА СВИНЯ
    7 -1
    11:37, 4 фев 2022
    Кой е реалния собственик на хлебозавода симид? Къде е печалбата? Па и от всички останали такива заводи. Колко фирми са пощенски кутии за преточване на пари? Какъв магнитски, какви 5 лева?!
  • 2
    Ос
    ОСМАН БЕГ
    7 -1
    11:38, 4 фев 2022
    За данон, нестле, суша рд, поне е ясно кой е крадеца!
  • 3
    Ос
    ОСМАН БЕГ
    5 -1
    11:39, 4 фев 2022
    Колко посолства са затворени вече у бамбустаниите?
  • 4
    Фе
    ФЕНЕРСКИ
    5 -3
    11:41, 4 фев 2022
    Я напиши нещо за посолствата, дето ги ползва прасето за оперативни бази. Без пари! :)
  • 5
    Ос
    ОСМАН БЕГ
    3 -2
    11:43, 4 фев 2022
    Може да напишеш и за пимпирев и базата там, за чий ви, е :) колко ви струва, та ако се открие нафта прасето да я смуче безплатно :)
  • 6
    Ос
    ОСМАН БЕГ
    3 -1
    11:44, 4 фев 2022
    Значи се разбираме сутрин, обед, вечер, а в събота и неделя и по пладне! :)
  • 7
    Ос
    ОСМАН БЕГ
    2 -2
    11:45, 4 фев 2022
    Имаме ли сделка? :)
    • 3,
      3,14
      10 -3
      12:02, 4 фев 2022
      Този черен турчин,откакто започна да срича български,започна да си позволява много често да взема думата в БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ.Г-н Василев,не обръщайте повече внимание на човек,който няма вашите умствени възможности!
  • 8
    Да
    Давай
    5 -2
    18:30, 4 фев 2022
    А така, смачкайте ги тия прасета, депесета и мекерета.
  • 9
    Бр
    Браво
    4 -2
    22:45, 4 фев 2022
    Само така Асенчо , отървете държавата от тези прасенца и мекеренца най после по законов път и за винаги.
Последни новини