Експерти: Преминаване на регулирания пазар за небитови потребители е абсурд

Енергийните експерти Васко Начев и Еленко Божков коментираха в студиото на „Здравей, България” критично високите цени на електроенергията и синьото гориво у нас и възможните изходи от ситуацията.

„Да се премине на регулирания пазар на ел. енергия за небитови потребители би било близко до абсурда. Да намалим износа на ток също е абсурдно. Би могло да се направят дългосрочни договори, за да има предвидимост, особено за общини и общински предприятия”, смята Васко Начев.

Според Еленко Божков въвеждането на мораториума е довел до лоша репутация на България в Европейския съюз. Това решение можело да върне небитовите потребители на регулирания пазар.

Експертите са категорични, че цената на синьото гориво у нас може да се регулира като се въведе реална конкуренция на „Булгаргаз” - частни компании могат да дадат по-добра цена за внос на газ.

„Още през 2017 г. беше ясно, че ако „Булгаргаз” не промени поведението си на пазара, той ще бъде изхвърлен”, каза още Начев.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    !
    !
    2 0
    09:37, 4 фев 2022
    Енергийните ''експерти" Васко Начев и Еленко Божков са пълен абсурд!
    • 2 стотинки
      0 0
      11:03, 4 фев 2022
      Пак повтарям. 2 стотинки беше при бай Тошо тока.
  • 2
    Не
    Не съм съгласен
    2 0
    09:44, 4 фев 2022
    с тези експерти. Мене какво ми дреме че някакви си евро-бюрократи не били доволни. Майната им на тези боклуци. Някаква си Урсула дето едвам говори и едвам върви. От правене на много деца се изтощила, изхабена лелка. За шеф на ЕК е нужен мъж с авторитет. ------ И не съм съгласен, че не можело да се намали износа на ток, напротив - трябва да се намали. Тези двамата или са много наядени, и не ги интересува че народът е беден, или са майкопродавци на чужди интереси. Тези двамата слугуват на нео-либералната идея - тази идея трябва да бъде изчегъртена от лицето на Земята, защото тя значи: джендърщина (разврат), социална несправедливост + малцинствата да управляват мнозинството. Това е една престъпна идея - и този западен простак дето я е измислил е абсолютен боклук и тъпак. И това с частните газови компании - също е лоша идея.

Още новини

Последни новини