Лоша прогноза за любителите на кафе

Дори при умерен сценарий за изменение на климата, светът може да загуби половината от най-добрата земя за отглеждане на кафе.

Прогнозата е на учени от Швейцария, които са оценили потенциалното въздействие на глобалното затопляне върху реколтата от кафе, кашу и авокадо. В своите модели те оценяват не само промените в температурата и валежите, но и параметрите на почвата, което е важно за получаване на по-точни прогнози.

Моделите показват, че в Бразилия, която в момента е най-големият производител на кафе в света, площта, подходяща за отглеждане на кафе, ще намалее със 79%, посочват изследователите в доклад.

През 2022 г. се очаква глобалните продажби на кафе да генерират 460 милиарда долара приходи, докато авокадото и кашуто се очаква да генерират съответно 13 милиарда долара и 6 милиарда долара. Загубите поради намаляването на производителността на земята ще възлиза на стотици милиарди.

Докато Бразилия и Колумбия ще станат по-малко подходящи за отглеждане на кафе, някои други региони, като Южен Китай, Аржентина и САЩ, ще могат леко да увеличат производството на тази култура. Но дори и така, кафето ще се превърне от ежедневна напитка в скъпо удоволствие, прогнозират изследователите.

Очаква се промените в глобалната "карта" на селското стопанство да настъпят до края на 21 век.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини