Френският проект за ваксинационни пропуски е блокиран в парламента

Говорителят на френското правителство Габриел Атал разкритикува днес безотговорността на опозиционните сили, опитали се провалят законопроекта за заместване на здравните пропуски с ваксинационни, предаде Франс прес.
Агенцията отбелязва, че това е станало, след като разискванията в парламента по водещата мярка на правителството в борбата му с коронавируса изненадващо бяха прекратени.

"Снощи видяхме един вид безотговорно сдружаване на депутатите от "Непокорна Франция" (крайната левица), "Национален сбор" (крайната десница) и "Републиканците" (консерваторите) с цел да направят процедурен трик в опит да извадят от релсите графика за приемане на ваксинационните паспорти", каза Атал в ефира на радио "Франс ентер". Той добави, че опозицията очевидно успя да осъществи своя трик, но "ще направим всичко, за да спазим възможно най-точно предвидения график".

Досега френският кабинет планираше законът да влезе в сила на 15 януари.

Депутатите прекъснаха обсъждането на проекта в късните часове на вчерашния ден - повечето гласуваха против това дискусиите да продължат след полунощ. Наричано от опозицията "наказание" за здравния министър Оливие Веран, това решение внесе объркване в разгара на кампанията за президентските избори напролет, отбелязва АФП.

Според източник от парламента днес предстои лидерите на групите да впишат в графика на Националното събрание продължение на дебатите по проекта, може би още тази вечер или утре.

С оглед на разпространението на коронавирусния вариант Омикрон правителственият текст предвижда здравните пропуски да се трансформират във ваксинационни, които да осигуряват занапред достъп до увеселителни места, ресторанти и барове, панаири и средства за междуградски транспорт.

Здравните пропуски, изисквани вече на много места във Франция, удостоверяват, че притежателят им е напълно ваксиниран, оздравял е след боледуване или не е заразен, а ваксинационните стигат по-далеч - за издаването им ще трябва съответният човек да е получил и бустерна доза четири месеца след като е бил ваксиниран.

В дебатите снощи бе разискван по-специално парливият въпрос около издаването на ваксинационни пропуски на непълнолетни над 12 години и възможните ограничения, които да се налагат на неваксинирани млади хора.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини