Такситата в София поскъпнаха с над 30%

Сериозен скок и в цената на таксиметровите услуги. Скок от над 30 процента изненада софиянци в новогодишната нощ. Минималните и максималните тарифи са увеличени драстично с решение на Столичния общински съвет. Новите цените ще свалят от таксито Емил. Досега от столичния квартал „Зона Б-19” до центъра той е плащал 5 лева.

"А сега със новите цени 7-7,50 лв., което за мен е вече ще бъде непосилно", споделя той. 

Непосилно било и през последните години за бранша. Цената на услугата на практика не била увеличавана от 9 години, казва председателят на Браншовата камара на таксиметровите водачи Спас Атанасов.

"Метанът за последната една година поскъпна с над 100 процента. Столичната община взе предвид и инфлацията, която е 12-13 процента за последните три години", коментира председателят на Браншовата камара на таксиметровите водачи инж. Спас Атанасова. 

 А с новата цена Емил очаква и по-качествена услуга.

"Повечето от такситата са мръсни, стари и неподдържани. Повечето от шофьорите са силно нелюбезни. Други - досаждат. Трети - не знаят маршрута", казва той. 

"Може би 70-80 процента от такситата са във фирми, които имат много строг вътрешен контрол и се поддържа добро качество. Като е по-висока цената, ще си позволят да поддържат по-добре автомобилите да са по-чисти", допълни Атанасов. 

По новите тарифи например от летището до квартал „Люлин” средно цената вече 25 лева, вместо 18. С 5 лева повече ще плащат и тези, които викат такси от „Красно село” за централната автогара.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини