Полицията ще се грижи за осигуряване на спокойни празнични дни в област Пловдив

От страна на областната дирекция на МВР е създадена необходимата организация за гарантиране на добър обществен ред и недопускане на престъпления и закононарушения по време на коледните и новогодишни празници и почивни дни.

Планирани са и специализирани полицейски операции за обезпечаване на безопасността на движението и спазването на противоепидемичните изисквания на територията на Пловдивска област.

Осигурен е максимален брой полицейски служители, които да регулират и подпомагат движението по пътищата, по които се очаква най-голямо натоварване  - входно-изходните артерии на град Пловдив, зоните около големите търговски центрове, увеселителни заведения и други места с масово посещение.

Паралелно униформените ще осъществяват активна контролна дейност по отношение на водачите с рисково поведение на пътя, свързано с неправилно изпреварване, отнемане на предимство и други маневри, създаващи предпоставки за пътни инциденти.

Акциите ще се провеждат не само в градовете и по основната пътна мрежа в областта, а и в малките и отдалечени населени места.

Аналогична задача е поставена и на предвидените дежурни полицейски екипи, които стриктно да следят за спазване на въведените временни забрани и ограничения, както и за движението с неподготвени автомобили при евентуално влошена метеорологична обстановка.

В тази връзка пловдивската полиция апелира водачите на МПС да бъдат отговорни на пътя!

Нека предприемат пътуване единствено с изправни и подготвени за зимни условия автомобили, да спазват правилата за движение, да не предприемат рискови маневри, да проявяват търпимост при очакваните затруднения в трафика както в населените места, така и по републиканските пътища.

По отношение на въведените мерки от здравните власти ще се осъществява контрол върху спазването им от присъстващите на открити места, в големи търговски вериги, складови бази, борси, тържища и пазари.

Особено внимание ще бъде обърнато на проверките по отношение струпването или организираното събиране на множество хора над определения максимум.

Ще се следи за спазването на определената физическа дистанция от 1,5 метра, както и на задължителното носене на защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата в закрити обществени места и търговски обекти.

Планирани са и съвместни проверки с участие на представители от Регионална здравна инспекция, Областна дирекция за безопасност на храните и Комисия за защита на потребителите. 

За противодействие на престъпни посегателства против собствеността е осигурено засилено полицейско присъствие на обществените места, където ще се провеждат различни мероприятия, молове, базари, църкви, храмове, курортни комплекси и други.

Във връзка с предстоящите празнични дни служители от отдел “Криминална полиция” при ОДМВР – Пловдив отправят съвети за опазване на личното имущество от посегателства.

Експертите предупреждават, че домовите кражби зачестяват по време на празниците и напомнят на гражданите, които ще отсъстват от жилищата си за почивните дни, да не обявяват намерението си в социалните мрежи или пред много хора.

При тръгване да се уверят, че всички врати и прозорци са добре затворени и заключени.

Вкъщи не трябва да се оставят големи суми пари или скъпи бижута.

Желателно е съсед или близък да бъде помолен да наглежда жилището, да разполага с телефон за връзка и при съмнение за нередност да сигнализира в полицията.

Навън е необходимо хората да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Да внимават за съмнителни лица в търговските центрове и в масовия градски транспорт, които биха се възползвали от разсеяността им или умишлено създават ситуации, с които да отвлекат вниманието им.

Обикновено извършителите на джебчийски кражби използват оживлението около пазарите и православните храмове и посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, външни джобове на връхни дрехи и портфейли, носени в задния джоб на панталоните.

Полицията призовава гражданите да завишат бдителността си и при забелязване на лица със съмнително поведение или подозрителни предмети, своевременно да сигнализират на полицейските органи.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини