Брифинг на властта: Ще се търси отговорност за щетите от бедствията, експертиза какво гласуваха днес за тока депутатите

На брифинг в Министерския съвет Лена Бориславова - от днес началник кабинет на министър-председателя, информира за решенията на правителството след срещата на министър-председателя Кирил Петков с областните управители на засегнатите от наводненията в областите Смолян, Благоевград и Кърджали.

За първи път ще се въведе нов модел на работа в спешен порядък - областните управители до края на деня трябва да представят отчети за щетите и ще бъдат отпуснати средства, след като има реална информация, количествено-стойностни сметки и единични цени

До края на деня трябва да има яснота за срутените мостове и инфраструктура вследствие валежите и наводненията. Ще се търси кой е отговарял за рехабилитацията на съоръженията през последните две години, ще бъде търсена отговорност за тяхната поддръжка и ремонти.

Все още няма пълната информация за щетите от пороите и свлачищата, затова не може да бъде огласена точната цифра. 

За гласувания днес в Народното събрание мораториум на цените на тока и водата се оказва, че приетият текст има неясноти и ще бъде спешно анализирано какво точно са гласували депутатите. Ако се наложи, ще има прегласуване. 

Възможно е временно ограничаване на правомощията на КЕВР за актуализиране на цените на тока за 3 месеца. Друг вариант са промени в Закона за енергетиката, които да дадат повече правомощия за контрол на цените, запазвайки независимостта на контролния орган. Това ще бъде дискутирано от новосъздадената парламентарна комисия за енергийната криза.

Няма промяна в позицията на България за Северна Македония. Предложението на Кирил Петков е за по-конструктивен подход в преговорите. Въпросът бе зададен във връзка с неговото интервю за FT. Идеята е следващите шест месеца да се използват ефективно за учестени срещи между двете страни в търсене на най-доброто решение на всички нива. "Нека да видим как ще тръгнат тези преговори", каза Бориславова в отговор на въпрос дали в този срок от 6 месеца резултатът ще е предопределен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини