Тойота ще пусне на пазара 30 нови електрически модела до 2030 г.

Водещият японски производител на на автомобили Тойота (Toyota) ще заложи сериозно на производството на електрически модели и до 2030 г. ще пусне на пазара 30 нови, заяви президентът на компанията Акио Тойода, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

Тойота планира да продаде до 2030 г. 3,5 милиона електрически коли. Досегашните планове предвиждаха на пазара да бъдат пуснати 2 милиона нискоемисионни коли с електродвигатели или движещи се на водород. В момента Тойота продава по около 10 милиона автомобила годишно.

Плановете на Тойота предвиждат производството на всякакви класове електромобили, включително спортни и лекотоварни, посочва АП.

Можем да оставим на бъдещите поколение една красива планета, посочи Тойода от шоурум в Токио, заобиколен от повече от 10 от обещаните електрически модели.

Коментарите му подчертават решимостта на компанията да навакса изоставането си в света на електромобилите. Тойота се гордее, че е пионер в сферата на хибридната технология и горивните клетки на водород.

Президентът на компанията изтъкна, че Тойота трябва да отговори подобаващо на глобалните страхове от промените на климата. Луксозната марка на компанията - Лексус, трябва да стане изцяло електрическа до 2035 г. На пазарите в САЩ, Европа и Китай това трябва да се случи още през 2030 г.

За инвестиции във всички зелени технологии до 2030 г. компанията е предвидила общо 8 трилиона йени (70 милиарда долара).

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини