СЗО: Към момента няма информация за смъртни случаи от Омикрон

Към момента няма информация за смъртни случаи от Омикрон. Това заявиха от Световната здравна организация.

Новият вариант на COVID-19 вече е регистриран в десетки страни по цял свят. Изучаването му продължава, както и разработването на методи за засичането му.

Не може да се направи окончателно заключение дали Омикрон е по-заразен и доколко "заобикаля" имунитет, създаден от ваксина или след преболедуване.

Но експертите не изключват вероятността в следващите няколко месеца Омикрон да предизвика повече от половината случаи в Европа.

В Дания например, за 48 часа, случаите на новозаразени са се утроили. Скок на новозаболели отчитат в Италия и Великобритания.

"Първоначалните доказателства сочат, че хората, които са се заразили с омикрон, са склонни да прекарват болестта по-лесно, но е твърде рано да се говори за това", каза Ван Керкхов пред CBS.

Тя обясни, че това може да се дължи на ранния етап на заболяването на пациентите.

"Може да отнеме няколко седмици, преди наистина да разберем колко от тези индивиди (заразени с новия вариант) ще развият сериозно заболяване", отбеляза експертът.

В същото време тя предупреди, че дори при леко протичане на заболяването е възможно увеличаване на броя на хоспитализациите. "Те (хоспитализираните) ще се нуждаят от лечение в интензивно отделение и някои от тях ще умрат", предполага представителят на СЗО.

Ван Керхове смята, че по-големият брой хоспитализации може да доведе до увеличаване на смъртността. "Не искаме това да се случва на фона на вече тежката ситуация с разпространението на Делта по света", каза експертът, подчертавайки важността на мерките за борба с разпространението на инфекцията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини