120 години се навършват днес от рождението на виртуозната цигуларка от Хасково Недялка Симеонова

120 години се отбелязват на днешния 2-ри декември от рождението на виртуозната цигуларка от Хасково проф. Недялка Симеонова.

Тя прославя не само родния си град, но и България по целия свят. Творческият й път започва едва когато е на 6 години. Първият й концерт на сцената на читалище „Заря“ се превръща в събитие за Хасково. Когато е на 7 години Недялка заминава с родителите си в София.

Наричат я детето чудо. А самият Иван Вазов предрича световното й бъдеще като музикант, когато чува 9-годишното момиченце на концерт и остава изключително впечатлен от таланта му .

Недялка Симеонова е първата българка с концерт в Карнеги Хол. Но макар на върха на музикалната слава, животът и наниз творчески успехи и житейски разочарования.

Родният й град Хасково и до днес почита виртуозната изпълнителка, като й посвещава музикалните дни с конкурс за млади цигулари, които през октомври тази година се проведоха за 46-ти път.

За съдбата и постиженията на световните музикални сцени на именитата хасковлийка и за нейните ученици, Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ разказва в изложба, подготвена специално за отбелязването на 120-ата годишнина от рождението й. Експозицията беше представена във фоайето на библиотеката, а вече е и дигитализирана. Може да я разгледате виртуално на този линк.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    М
    М
    6 -2
    17:17, 2 дек 2021
    и комунистите я умориха и сега пак ни управляват техните наследници маскирани като демократи и либерали!
  • 2
    Даже мутрата и бея и техния баща люцифер Виж коментара
    • Ха
      Хасково бет
      4 -1
      08:28, 3 дек 2021
      Сега мутрата се казва Румен Радев.
Последни новини