СЗО: Вариантът Омикрон представлява "повишен риск" на глобално равнище

Новият вариант Oмикрон на коронавируса може да има сериозно въздействие върху пандемията, според документ, публикуван от Световната здравна организация (СЗО). Според него „общият риск, свързан с новия вариант Oмикрон, се оценява като много висок“.

Опасенията са свързани с факта, че вариантът Oмикрон има „безпрецедентен“ брой мутации в шиповия протеин (този протеин образува шипове на повърхността на коронавируса, с помощта на които се прикрепя към рецепторите на здрави клетки) и някои от тях „причиняват безпокойство поради потенциалното влияние върху развитието на пандемията“.

По предварителни данни този вариант може да е по-заразен. Проучването на Oмикрон продължава, експертите изучават доколко той по-лесно се предава между хората, дали може да бъде опасен за тези, които вече са имали среща с други варианти на коронавируса. Освен това има трябва да се проучи допълнително дали съществуващите ваксини ще бъдат ефективни срещу новия щам.

„В следствие на тези характеристики, ако има друг голям скок на COVID-19, причинен от варианта омикрон, последствията могат да бъдат тежки. Увеличаването на броя на пациентите, независимо от това дали тежестта на заболяването се увеличава, може да натовари силно здравните системи и да доведе до увеличаване на заболеваемостта и смъртността “, се казва в доклада. Новият щам представлява особено сериозна заплаха за хората от рисковите групи (възрастни хора, пациенти с хронични заболявания), особено в страни, където нивото на ваксиниране на населението все още не е достатъчно високо.

В тази връзка експертите на СЗО препоръчват да се обърне внимание на всички признаци на възможни огнища на варианта Oмикрон, включително сред вече имунизирани групи от населението.

Държавите-членки трябва да докладват на СЗО за случаи на Oмикрон. При събирането на данни за пациентите се препоръчва да се обърне специално внимание на това дали са били ваксинирани и дали преди това са преболедували COVID-19.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Върху овчата част от народа. Ще бъдат уплашени и ще си самонабият трета ,четвърта ,пета шеста игла докато се нокаутират сами. БЪДЕЩЕТО ПРЕД ТЯХ Е РОЗОВО.
Последни новини