Украински двигатели ще задвижват турски дронове

Турската компания "Байкар", производител на безпилотни самолети, подписа с Украйна споразумение за доставка на двигатели за турски дронове, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

"Байкар" се е договорила с украинската "Ивченко прогрес" за доставка на двигателите Al-322F Turbofan, които произвежда заедно с "Мотор Сич", за разработвани от Турция бойни безпилотни самолетни системи.

На изложението SAHA Expo 2021 за отбрана, авиация и космонавтика в Истанбул ръководителят на турската компания Халюк Байрактар открои доброто дългогодишно сътрудничество между двете компании. По думите на Байрактар Украйна и Турция са два стратегически партньора, които взаимно се допълват.

"Разчитам, че с този подпис допълнително ще се засили двустранното стратегическо сътрудничество и двете държави ще укрепнат още повече", каза Байрактар.

Игор Кравченко, директорът на "Ивченко прогрес", благодари за подкрепата на президентите на двете страни. По думите му в момента Турция е един от най-силните производители на безпилотни самолети в света.

"Украйна е една от шестте държави, които могат да произвеждат двигатели от самото начало до края. Уверен съм, че съвместната ни дейност не само ще допринесе за сигурността и независимостта на нашите две държави, но и ще предложи на света нов и по-мощен продукт", добави Кравченко, като открои приноса, който проектът ще има и за икономиките на Турция и Украйна.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини