Длъжни ли са работодателите да плащат COVID тестовете на служителите си?

Работодателите са длъжни да плащат тестовете на служителите си. Такова мнение изразиха в ефира на „Здравей, България” експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов и бившият социален министър Иван Нейков.

„Една от най-важните отговорности на работодателя е да осигури безопасни условия на труд. В този смисъл той е отговорен за условията, при които работи работникът, макар че законодателството ни не е създавано в условията на пандемия. Много от работодателите са длъжни периодично да извършват профилактични прегледи на работещите. Затова нямаме причина да кажем, че тестът за коронавирус е различен от това”, каза Иван Нейков.

„Когато законът изисква от работодателите да се правят такива тестове, тяхно задължение е да го заплащат. В заповедта на министъра трябва да се упомене кой заплаща тестовете. Вече имаме сигнали за това, че даден работодател предварително удържа от заплатата на служителите за антигенни тестове. Това се случва в МБАЛ Шумен”, коментира Тодор Капитанов. По думите му хората в България масово ходят болни на работа.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Хр
    Христова
    4 -5
    08:58, 27 окт 2021
    Румен Радев да си дари огромната заплата за подпомагане на бизнеса!
    И синдикати и правителство не са в час относно най-малката фирми. Фирмички с двама трима работника са пред фалит и ще тръгнат тестове да правят за чиновниците на Румен Радев. На изборите дано господ си прибере верасиите на това управление!
  • 2
    11
    111
    3 -1
    09:03, 27 окт 2021
    Безумие
  • 3
    Да
    Да
    2 -3
    09:29, 27 окт 2021
    Да, да. Само дето вируса не се интересува от политика. Това че българите се мислят за най-хитри, а е обратното, не е винивен нито Радев, нито Борисов. И по времето на двамата е имало ваксини. Ако все си мислете българите че друг ви е виновен и не босите отговорбост, ще изчезнете. Естествения подбор и природата няма да ви простят
  • 4
    Да
    Дааа
    1 0
    21:39, 27 окт 2021
    Това е пандемия на неваксинираните, ще мрат яко ми се струва.
Последни новини