Утвърдено лекарство, широко достъпно и безопасно помага срещу COVID-19, показват изследвания

    Утвърдено лекарство, което е широко достъпно, евтино и с доказана безопасност, може да промени ефектите на COVID-19 от опустошително заболяване в далеч по-управляема форма на респираторна настинка. Това показват резултатите от няколко отделни изследвания на различни екипи учени.

    Наскоро екипът на професор Яков Нахмиас от Еврейския университет в Йерусалим (HU) съобщи, че новият коронавирус причинява необичайно натрупване на липиди, за които е известно, че превръщат тежкото възпаление в процес, наречен липотоксичност. Екипът определи лекарството за понижаване на липидите TriCor (фенофибрат) като ефективно антивирусно средство миналата година, което намалява увреждането на белодробните клетки и блокира размножаването на вируса в лабораторни условия. Впоследствие тези резултати бяха потвърдени от няколко международни изследователски екипа. Наблюдателно изследване, което се проведе в множество клинични центрове в Израел, беше обявено миналия октомври в подкрепа на първоначалните констатации. След това екипът стартира интервенционно клинично проучване за лечение на тежко болни пациенти с COVID-19 в израелския медицински център Барзилай, с подкрепата на лаборатории Abbott.

    Понастоящем екипът на Еврейския университет отчита обещаващи резултати от инициирано-от-изследовател интервенционално открито клинично проучване, ръководено от Нахмиас и координирано от проф. Шломо Мааян, ръководител на отдела по инфекциозни болести в Барзилай. В това отворено проучване са били лекувани 15 тежко хоспитализирани пациенти с COVID-19 с пневмония, нуждаещи се от кислород. В допълнение към стандартните грижи, пациентите получават 145 мг/ден TriCor (фенофибрат) в продължение на 10 дни и непрекъснато се проследяват за прогресия на заболяването и резултатите.

    „Резултатите бяха изумителни“, споделя Нахмиас. „Отличителните белези за прогресивно възпаление, които са критерий на влошаващия се COVID-19, спаднаха в рамките на 48 часа след лечението. Освен това 14 от 15-те тежко болните пациенти не се нуждаеха от кислородна поддръжка в рамките на една седмица от лечението, докато предишните факти показват, че огромно мнозинство от тежко болните пациенти, лекувани със стандартните грижи, изискват продължителна респираторна помощ", добави той. Тези резултати са обещаващи, тъй като TriCor (фенофибрат) е одобрен от FDA(Федералната администрация по лекарствата) през 1975 г. за дългосрочна употреба и е доказано, че е безопасно. „Няма да стане чудо“, подчерта Нахмиас, „но фенофибратът е далеч по-безопасен от другите лекарства, предложени до момента, а механизмът му на действие, прави по-малко вероятно да бъде специфичен за варианти“.

    „Всички пациенти бяха изписани за по-малко от седмица след началото на лечението, и бяха изписани, за да завършат 10-дневното лечение у дома, без да се съобщават нежелани ефекти от лекарства“, отбеляза Мааян. „Освен това, по-малко пациенти съобщават за странични ефекти на COVID-19 по време на 4-седмичното им проследяване“, добави той. Тези предварителни открития обещават облекчение на симптомите, изпитвани от пациенти, оцеляващи в тежката фаза на COVID-19.

    Изследователите подчертават, че макар резултатите да са изключително обещаващи, само произволни плацебо-контролирани проучвания могат да послужат като основа за клинични решения. „Влязохме във втората фаза на проучването и активно набираме пациенти“, обясни Нахмиас, като отбеляза, че две проучвания от фаза 3 вече се провеждат в Южна Америка, Съединените щати (NCT04517396) и Израел (NCT04661930).

    Проучването на проф. Яков Нахмиас, директор на Центъра по биоинженерство към Еврейския университет

    Проф. Нахмиас прилага фенофибрат, обръщайки внимание на натрупването на мазнини в човешките белодробни клетки, причинено от вируса SARS-CoV-2. Първоначалните лабораторни резултати и новите данни от 1500 базирани в Израел пациенти с коронавирус, са изключително обещаващи.

    Проучването започва през юли 2020 г., когато професор Нахмиас показва, че вирусът SARS-CoV-2  възпрепятства ефективното разграждане на мазнините в белите дробове. След това, изследването му идентифицира ефикасността на фенофибрат (TriCor), лекарство, одобрено от FDA (Федералната администрация по лекарствата), което е на пазара от 1975 г. за справяне с този дефицит при пациенти с коронавирус. По начало, лекарството е предназначено за справяне с високите нива на триглицериди (мазнини) в кръвта. Проучването показва, че когато то се прилага при пациенти с коронавирус, се спира прогресията на заболяването.

    „Знаехме, че системата, която сме разработили за Tissue Dynamics, ни предоставя уникална гледна точка, за да разберем как вирусът действа в белите дробове“, обяснява професор Нахмиас. След като открива ефикасността на лекарството в лабораторни условия, професор Нахмиас, заедно с професор Орен Шиболет от Медицински център Ихилов в Тел Авив и д-р Сигал Шафрам-Тиква от Медицински център Хадаса в Йерусалим, работят по събирането на данни от 1500 пациенти с коронавирус, които са приемали много лекарства, предназначени да намалят натрупването на мазнини в белодробните клетки.

    Резултатите били напълно ясни. Пациентите, които са приемали лекарствата за ускоряване на разграждането на мазнини, се възстановявали от причинените от корона белодробни инфекции за броени дни. Доказателствата дори показват, че сред тези пациенти е имало нулева смъртност.

    „Ние показахме, че човешките бели дробове реагират на вируса SARS-CoV-2, като напълно променят метаболизма си, причинявайки значително натрупване на мазнини в белодробните клетки. Нашите открития показват, че това нездравословно натрупване на мазнини е критичен фактор за влошаването на състоянието на пациента с COVID-19. Пациентите, приемащи фибрати, които действат директно върху разграждането на мазнините, се възстановяват бързо от болестта, докато тези, които приемат лекарства, изграждащи мазнини като тиазолидиндиони, имат по-голямо увреждане на белите дробове и смъртност“, обяснява професор Нахмиас.

    Според изследователския екип, прилагането на това утвърдено лекарство, което е широко достъпно, евтино и с доказана безопасност, може да промени ефектите на COVID-19 от опустошително заболяване в далеч по-управляема форма на респираторна настинка.

    Лицензирано лекарство може да намали инфекцията със SARS-CoV-2 с до 70%, разкрива проучване от университета в Бирмингам

    Стандартната клинична доза фенофибрат, която обикновено се използва за лечение на анормални нива на мастни вещества в кръвта, може да намали инфекцията, причинена от вируса SARS-CoV-2 с до 70%, разкрива лабораторно проучване на колаборация на изследователи от цял свят.

    Изследователският екип, ръководен от Университета в Бирмингам и Университета Кийл в Обединеното кралство и Научния институт Сан Рафаеле в Италия, демонстрира, че фенофибрат и неговата активна форма (фенофибринова киселина), могат значително да намалят инфекцията със SARS-COV-2 в човешките клетки в лабораторията. Важно е, че намаляването на инфекцията е постигнато с помощта на концентрации на лекарството, които са безопасни и постижими при използване на стандартната клинична доза фенофибрат. Фенофибрат, който е одобрен за употреба от повечето страни по света, включително Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и Националния институт за здраве и грижи (NICE) на Обединеното кралство, е орално лекарство, което в момента се използва за лечение на състояния като високи нива на холестерол и липиди (мастни вещества) в кръвта.

    Понастоящем екипът призовава за клинични проучвания за тестване на лекарството при хоспитализирани пациенти с COVID-19, които да се извършат в допълнение към две клинични проучвания, които също се провеждат в момента с такива пациенти в изследвания, ръководени от болницата на Университета на Пенсилвания в САЩ и Еврейския университет в Йерусалим в Израел.

    SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, инфектира гостоприемника чрез взаимодействие между протеина на шипа на коронавируса, и ACE2 рецепторния протеин върху клетките-гостоприемник. В това проучване, в отговор на глобалната пандемия COVID-19, екипът тества набор от вече лицензирани лекарства, включително фенофибрат, за идентифициране на съединения, които нарушават взаимодействията на ACE2 и протеина на шипа. След като идентифицираха фенофибрат като такова съединение, те са тествали ефикасността на лекарството за намаляване на инфекцията в клетките в лаборатория, използвайки оригиналните щамове на вируса SARS-CoV-2, изолиран през 2020 г. Те откриват, че фенофибрат намалява инфекцията с до 70%. Допълнителни, непубликувани данни, също показват, че фенофибрат е еднакво ефективен срещу по-новите варианти на SARS-CoV-2, включително алфа и бета вариантите и продължават проучванията за неговата ефикасност в делта варианта.

    Изследването, публикувано във Frontiers in Pharmacology, е проведено в сътрудничество с Университета в Копенхаген в Дания и Университета в Ливърпул във Великобритания.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини