Конфликтът ЕС - Полша хвърля сянка върху Европейския съвет

Спорът за върховенството на европейското право в Полша вероятно ще засенчи започващата днес среща на върха на ЕС. Първоначално обявената основна тема на европейските лидери е глобалната енергийна криза и възможностите на съюза същевременно да се придържа към амбициозни зелени политики в навечерието на климатичната среща на върха след две седмици в Глазгоу.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон потвърди в телевизионно интервю, че срещу Полша могат да бъдат предприети финансови санкции, ако диалогът за върховенството на европейското право се провали.

Въпросът за върховенството на закона е толкова „основен“, че има потенциала да раздели ЕС, цитира АФП дипломати, пожелали анонимност.

За това говорят изслушването по-рано тази седмица в ЕП на полския премиер Матеуш Моравецки и категоричният отговор на нападките му от страна на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя предупреди, че Комисията ще използва „всички налични инструменти“, докато Моравецки заяви, че няма да допусне ЕС да „изнудва“ Полша.

Спорът ескалира, след като в началото на месеца Конституционният трибунал във Варшава обяви някои текстове от договора за ЕС за противоречащи на полската Конституция.

 

Източник: БНР

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    1 0
    17:20, 21 окт 2021
    Браво на Полша браво на поляците. Така се защитава отечество.Ние сме мишки страхливи.
Последни новини