Фон дер Лайен: Диалогът между ЕС и Полша се влошава

Полският премиер Матеуш Моравецки предложи да се създаде специална Камара в Съда на ЕС, която да включва съдии от конституционните съдилища на всички страни-членки. Министър-председателят каза това в реч пред Европейския парламент, посветена на върховенството на закона в страната му.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че диалогът между ЕС и Полша се влошава, като кулминацията в тази негативна тенденция е скорошното решение на полския конституционен съд. То постанови, че някои закони на Общността са в противоречие с конституцията на страната:

„Това решение поставя под въпрос основите на ЕС. То е пряко предизвикателство за единството на европейския правен ред. Само общ правен ред дава равни права, сигурност, взаимно доверие между страните-членки и следователно общи политики.  За първи път съд на една страна-членка намира, че договорите на ЕС са несъвместими с национална конституция“.

Европейското право има върховенство над националното там, където страните-членки са делегирали правата си, подчерта полският премиер Матеуш Моравецки. Той допълни, че ако то надхвърля компетенциите си, тогава страната-членка трябва да разполага с инструментите си за реакция.

„Това, което наблюдаваме сега, е пълзяща революция на европейското право чрез серия от присъди на Съда на ЕС“, подчерта той и допълни, че отхвърля езика на заплахите и на свършения факт.

Моравецки определи тези действия като „изнудване на Полша“ и опроверга твърденията, че се готви Полекзит.

 

Източник: БНР

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    МАЙМУНО,
    0 0
    08:43, 20 окт 2021
    Какъв процент получаваш, да си траеш за напуканите бойлери у козлохуй?
Последни новини