Кюстендил мина в тъмночервената зона, затягат мерките

По-строги противоепидемични мерки се въвеждат на територията на Кюстендилска област от тази нощ, съобщиха на брифинг от областния кризисен щаб в Кюстендил. Това е решено след заседание на щаба днес, потвърдиха от Областната администрация. Ограниченията се налагат заради надминати 500 на 100 000 души заразени, заради което областта попада в "тъмночервената зона", съобщи областният управител Александър Пандурски.

Мерките ще бъдат в сила до 10 ноември. На 1 ноември ще се направи преглед на ситуацията, а в зависимост от показателите може да се върви към тяхното затягане или облекчаване. Мерките трябва да бъдат съгласувани с държавния здравен инспектор, а след това ще бъде издадена заповед от страна на Регионалната здравна инспекция, която ще бъде публикувана на интернет страницата на дирекцията, допълни областният управител.

Мерките предвиждат преустановяване на присъствени групови занятия в езикови и детски центрове, провеждането на събития от частен характер - сватби и кръщенета.

Преустановява се провеждането на конгресни и конферентни мероприятия, семинари и обучения, всички масови мероприятия - музикални фестивали, събори и селищни празници. Спира се и провеждането на масови спортни събития на закрито, посещенията във фитнес зали, спортни зали, клубове, басейни, а включените в годишния спортен календар събития ще бъдат без публика.

Посещението на културните центрове - кина и театри ще бъдат до 30 процента от капацитета, затварят се музеите и галериите.

Учениците преминават на обучение в ротационен принцип, съгласно графика на Регионално управление на образованието. Отворени остават детските градини и яслите. Преустановяват се груповите туристически пътувания, както и посещенията в болници и специализирани социални институции.
По данни на щаба новите положителни случаи на коронавирус в областта са 118 за изминалите три дни - от 8 до 10 октомври. За този период са починали 11 души.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини