Общопрактикуващи лекари против новата процедура за домашно лечение на COVID-19

От днес пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус могат да се лекуват безплатно у дома, като условието е преди това тези пациенти да преминат преглед през медицинските центрове, които са определени от Министерство на здравеопазването като ковид зони.

Според общопрактикуващите лекари в Пловдив при тази организация джипитата се изключват от наблюдението и лечението на болните, голяма част от които са техни пациенти.

Пациентът има два  пътя, по-бързият е да отиде и да си направи бърз антигенен тест, който ще трябва да заплати 20-25 лв., и ако резултатът е положителен, да отиде в ковид кабинета. По-дълъг е вариантът да се свърже с личния си лекар. Но това е свързано с повече разкарване и контакти. Личният лекар може да назначи PCR тест, който е безплатен и след 24 часа (колкот са необходими за резултата) при доказан Ковид-19, пациентът трябва да отиде в ковид кабинета. Направление не е необходимо.

Само ковид кабинетите могат да изписват необходимите лекарства безплатно, т.е. трябва да могат да издават електронна рецепта. Болничният лист също се издава от лекаря, извършил прегледа, не може да го издаде семейният лекар. За целта ковид кабинетите трябва да са снабдени с необходимия софтуер и хардуер. Пациентът има право на два прегледа в рамките на 10 дни. 

Коментари в сайта (4)

  • 1
    An
    Anteater
    2 -3
    11:02, 17 сеп 2021
    Новата процедура е да си умират по къщите и въобще да не стъпват в болница . Това е част от геноцида който ни извършва правителството на Румен Радев!
  • 2
    Ли
    Личните
    7 0
    14:00, 17 сеп 2021
    лекари да не се сърдят ,защото те лекуват по телефона и болните си умират така непрегледани в къщи.И сега реват,защото заради Ковид-центровете няма да получават допълнителните 1000лв.А в тия центрове поне болният ще бъде прегледан и изписано безплатно лечение,което при джипитата не се случваше. .
    • Ба
      Бат Танас
      2 0
      18:30, 17 сеп 2021
      Личните джипита лекуват по телефона с аспирин и благи успокоителни приказки защото им е по-лесно и по доходно.
  • 3
    АК
    А какво
    1 0
    06:19, 18 сеп 2021
    А какво ще направи държавата за вече преболедувалите у дома. Държавата беше абдикирала. Нито лечение, нито отношение, стойте си у дома, нито тестове , нито някакво регистриране. Сега въпреки, че носят антитела, нито им се издава сертификат, нито им се разрешава да пътуват. Имунизирани по естествен път, което науката не отхвърля, но политиците да. Всичко стана политика и налагане искането на шепа производители на ваксини. Това е пълна дискриминация и отнемане на права. Хартата за човека ряпа да яде. Пълен фашизъм. Така ще я докараме до никъде.Конфликтът ще е навсякъде.
Последни новини