Патокът Рипър ругае, когато трябва да е привлекателен за женските

Австралийската мускусна патица трудно може да се сбърка. Мъжките имат голяма черна гуша под човките си, а по време на брачния сезон около тях се носи тръпчив мирис на мускус. Но паток на име Рипър е още по-ясно различим сред всички останали - той яко ругае.

Рипър живее в Австралия, в природния резерват Тибинбила близо до Канбера и перфектно имитира звука на затръшване на вратата, но визитната му картичка е изразът "you bloody fool" (ти проклет глупак).

От кого точно е научил израза, остава загадка, но вероятно източникът е пазачът на волиерата, в която младият Рипър се излюпил от яйце и след това израснал, в началото на 80-те години.

15 години по-късно в същия резерват се появил друг уникален мъжки мускусен паток, който обаче не псува, а имитира гласа на съвсем различен вид - тихоокеанска черна патица.

За съжаление, както се случва в Австралия, всички внимателно документирани подробности от живота на говорещите патици са изгарели по време на горски пожар в природния резерват Тибинбила през 2003 г. Затова на учените им липсват много детайли.

Известно е обаче, че и двете мъжки патици активно прибягвали до имитация по време на сезона на чифтосване. Може само да се гадае какъв зашеметяващ ефект имали тези два индивида върху женските с мускусната си воня, съчетана с псувни и "чужда" реч.

Защо учените са решили да говорят за това точно сега?

Уникална способност

"Много ограничен брой животни имат способността да вокализират звуци, чути от другите", пишат авторите на новото изследване, етолозите Карел тен Кейт и Питър Фулагар. "И въпреки че подобни звуци са описвани по-рано, никой все още не ги е анализирал подробно. Нашите наблюдения показват, че патиците са развили способности за учене на вокализация, сравними с тези на пойните птици и папагалите. "

Нещо повече, както се оказало в хода на изследванията, за австралийските мускусни патици е установено, че имат британски аналози, които умело имитират звуците на човешка кашлица, пръхтене на пони и дори скърцане на турникет.

Но как е възможно това за птици, които имат изключително далечна връзка с папагалите и пойните птици?

Учените не могат да отговорят със сигурност на този въпрос, но смятат, че цялата идея може да е във високо развитата предна част на мозъка при водолюбивите птици, която е отговорна за ономатопеята при "говорещите" птици.

Във всеки случай учените все още трябва да направят много изследвания, за да стигнат до истината. Така че патокът Рипър е все пак прав, като ни нарича глупаци.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини