Най-добрата стратегия срещу Ковид-19 в службата е дистанционната работа на две групи

Най-добрата стратегия, която предотвратява един заразен с новия коронавирус да предизвика огнище в службата или училището, е ротационната дистанционна работа на две групи, съобщи АФП.
Двете групи се редуват да работят на място или от дома.

Изследването е извършено във Франция от Националния център за научни изследвания, университета на Париж и Института за изследвания по компютърни науки и автоматизация. Целта им е била да установят най-ефикасната мярка срещу епидемично разпространение на новия коронавирус в една общност след първи положителен случай.

Резултатът е еднакъв за трите изследвани места - предприятие, начално училище и последен клас в гимназия. Най-добре е хората да се сменят на една седмица или през ден, е изводът на специалистите, или да работят и учат дистанционно всички едновременно седмица или един ден, след това да са за същия период на място.

Статия за изследването е публикувана в Plos Computational Biology.

Използваният модел от изследователите симулира както взаимодействието между хората, така и поведението на вируса Sars-CoV-2, със съществуването на свръхразпространители, които могат да заразят много повече контактни от средното.

Предвидена е и възможността човек да заразява преди началото на симптомите.

При началното училище без никакви предпазни мерки рискът е 27,3 процента (повече от едно към четири) положителен случай да предизвика огнище. При оставане на всички в къщи за ден и връщане след това процентът намалява до 17,3. При една седмица всички в къщи той е 16,6, а при седмична ротация на две групи той е 12.

Тези стратегии са ефикасни обаче само при ограничено разпространение на вируса. Ако репродуктивното число е 1,7 за гимназиите единствената ефикасна мярка е продължителното дистанционно обучение. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини