Въможно ли е да пътуваме във времето, като се движим по-бързо от светлината?

Оказва се, че не е възможно да пътувате във времето само с летене наистина бързо


Възможността за пътуване във времето вълнува много от нас в продължение на стотици години, вдъхновявайки безброй книги и филми. Способността да се движим не само през космоса, но и в миналото или бъдещето би отворила безброй възможности за човечеството.

Но теоретично изобщо възможно ли е пътуването във времето?

В оригиналния филм за Супермен от 1978 г. той се връща във времето, като лети по целия свят по-бързо от скоростта на светлината. Това е невероятно бързо - скоростта на светлината е малко под 300 000 км в секунда!

Досега не сме се доближили дори до тази скорост, най-бързият създаден от човека обект, космическа сонда, е пътувал едва със 150 км в секунда.

Предвид правилния технологичен напредък, теоретично възможно ли е за нас да пътуваме по-бързо от скоростта на светлината и по този начин, подобно на Супермен, да пътуваме във времето?

 Metafact.io са попитали 6 експерти по астрофизика, астрономия и физика: "Възможно ли е пътуване във времето, като се движим по-бързо от скоростта на светлината?"

И ето какво отговарят експертите...

Преживяваме ли времето по различен начин, когато пътуваме със скорост?

Теорията на относителността на Айнщайн определя, че времето не е универсално - то е относително. Експериментът Hafele-Keating от 1971 г. установява, че часовник, летящ на самолет, изостава от часовниците, които са останали на земята.

Съвсем наскоро беше установено, че точните атомни часовници работят с различни скорости, когато единият се премества спрямо другия. Това явление се нарича "разширяване на времето".

Д -р Шон Мат, експерт по астрономия и астрофизика от Университета в Ексетър във Великобритания, казва: "Ако човек пътува със скорост близка до скоростта на светлината, времето се държи по различен начин, отколкото сме свикнали, и по този начин човек може да отиде напред във времето по-бързо от останалите. Така че теоретично е възможно да се пътува към бъдещето, но човек не може да се върне."

Възможно ли е да се пътува по-бързо от скоростта на светлината?

Всички експерти са съгласни, че не е възможно да се пътува по-бързо от скоростта на светлината, това също е посочено в теорията на Айнщайн.

Д-р Ерик Титли, експерт по астрономия и астрофизика от университета в Единбург, обяснява: "Ясно е, че нито един обект или информация не може да пътува по-бързо от скоростта на светлината. Не става въпрос за липса на достатъчно енергия, за да го ускори толкова. От външна гледна точка всяка допълнителна енергия, добавена към тялото, за да достигне и да премине скоростта на светлината, просто асимптотично го ускорява до скоростта на светлината."

"Асимптотично" означава, че нещо се доближава все по-близо до скоростта на светлината, но никога не я достига.

Нито един обект не може да се движи по-бързо от скоростта на светлината, защото когато обектите се движат по-бързо, те стават по -тежки. Следователно само светлината може да се движи със скоростта на светлината, защото тя няма маса.

Изводът: Пътуването със скорост може да промени вашето преживяване на времето, но пътуването във времето, като пътувате по-бързо от скоростта на светлината, за съжаление не е възможно.

Статията на платформата за независима проверка на факти  Metafact.io е базирана на 6 отговора на експерти на въпроса: "Възможно ли е пътуване във времето, като се движим по-бързо от скоростта на светлината?"

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини