Хиляди французи протестираха срещу задължителния здравен пропуск

Хиляди французи протестираха днес за пети пореден уикенд срещу задължителния здравен пропуск, който вече е необходим за посещение на ресторанти, барове и спортни събития, както и за използването на пътуващи на големи разстояния влакове, самолети и автобуси, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Около 1600 полицаи бяха разположени за охрана на трите шествия в Париж. Протестиращите заявиха, че здравният пропуск ограничава свободите им и е прикрит начин ваксинацията срещу КОВИД-19 да стане задължителна. Те носеха плакати с послания като "Пропуск=Апартейд" и скандираха "Свобода, свобода".

Пропускът отбелязва дали лицето е изцяло ваксинирано, възстановило се от КОВИД-19 или има наскоро направен отрицателен тест. Законът, който разрешава въвеждането му, предвижда и задължителна ваксинация на здравните работници до 15 септември, припомня АП, като отбелязва, че протестите се провеждат на фона на нарастване на броя на заразените във Франция, дължащо се на по-заразния вариант Делта.

Броят на приетите в интензивно отделение нарасна над два пъти за един месец, като вчера беше 1831. Цифрата е достатъчна за въвеждането на нови ограничения в някои райони, отбелязва Ройтерс. Девет от всеки 10 от приетите в интензивни отделения са неваксинирани.

Протести имаше и на други места в страната, като общо в цяла Франция в тях са се включили около 250 000 души, по данни на властите.

В Монпелие в шествието се включиха около 7500 души. Броят на заразените в региона е над 600 на 100 000 души, едно от най-високите в страната, подчертава АП. Въпреки протестите, повечето французи подкрепят здравния пропуск, показват проучванията на общественото мнение.

Близо 68,5 на сто от населението на Франция са получили поне по една доза, а 57,5 на сто са изцяло ваксинирани.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини