Байер загуби поредно дело срещу Раундъп за предизвикан от препарата рак

Германският фармацевтичен и химически гигант Bayer в понеделник загуби поредното обжалване на присъда, според която нейният препарат за унищожаване на плевели Раундъп (Roundup) причинява рак. Това е поредното препятствие на опитите на закупилата Монсанто компания да прекрати хиляди съдебни дела за продукта.

Апелативен съд в Сан Франциско потвърди решението от 2019 г. в полза на двойка, която твърди, че е получила неходжкинов лимфом, след като е използвала Roundup в продължение на години.

Съдът също потвърди решението на съдията да намали компенсационното възнаграждение на съдебните заседатели на Алва и Алберта Пилиод от 2 милиарда долара на 86,7 милиона долара.

Проблемите тормозят Bayer, откакто купи Monsanto, който притежава Roundup, през 2018 г. за 63 милиарда долара и наследи юридическите му проблеми.

Германската фирма казва, че не е извършила никакво нарушение, и поддържа, че научните изследвания и одобренията на регулаторните показват, че основната съставка глифозат на Roundup е безопасна.

Глифозатът все пак бе класифициран като "вероятен канцероген" от Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация (СЗО).

В последното решение апелативният съд заяви, че Monsanto проявява "непреклонно нежелание да информира обществеността за канцерогенните опасности на продукт, който е направил изобилно наличен в магазините за инструменти и градинските магазини в цялата страна".

"Monsanto знаеше, че проучванията, подкрепящи безопасността на Roundup, са невалидни по времето, когато семейство Пилиод са започнали да пръскат Roundup в двора, без да носят ръкавици или предпазни средства, подтикнати от телевизионните реклами."

"Ние с уважение не сме съгласни с решението на Съда, тъй като присъдата не е подкрепена от доказателствата в процеса или от закона", каза говорител на Bayer. "Monsanto ще разгледа правните си възможности в този случай."

"Продължаваме да стоим твърдо зад безопасността на Roundup, позиция подкрепена от четири десетилетия обширна наука и оценките на водещи здравни регулатори в световен мащаб, които подкрепят неговата безопасна употреба."

Bayer е отделила повече от 15 милиарда долара за справяне с вълната от съдебни дела в САЩ, свързани с борбата с плевелите.

След като отпусна последния си транш от 4,5 милиарда долара за потенциални разходи, германската компания отчете огромни загуби за второто си тримесечие миналата седмица.

През февруари Bayer заяви, че е уредила около 90 000 дела.

През май съдът в Сан Франциско потвърди обезщетение 25 милиона долара по дело срещу Bayer, в полза на калифорниеца Едуин Хардеман. Bayer заяви, че ще подаде искане до Върховния съд на САЩ за преразглеждане на делото този месец.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Съ
    същото ще
    0 -1
    22:20, 10 авг 2021
    стане и с ваксините. съжалявам тия дето са се наболи
Последни новини