Хасковлийката Никол Добрева и кобилата Миа с победа в състезание по конен спорт

    17-годишната хасковлийка Никол Добрева записа успех на състезание по конен спорт за издръжливост, провело се през изминалия уикенд в района на Вакарел.
    Състезателката на клуб „Пирует“ (Pirouette Endurance Bulgaria) и
    кобилата й Миа спечелиха старта в квалификацията на 40-километровата дистанция, разделена на два етапа от по 20 километра. Надпреварата бе оспорвана, а участниците преминаха през пресечена местност в района ихтиманското село.

    При класирането на победителите се взимаше под внимание не само кой ще финишира първи, но и състоянието на коня. След първия етап се измерва пулса на коня, който трябва да е под 60 удара в минута. Замерванията се представят пред ветеринарна комисия. Ако конят е добре, спрямо походка и дехидратация, той и ездачът му преминават към втория етап на състезанието, след който отново се преминават физически прегледи.

    В този спорт синхронът между ездача и коня е от изключително важно значение. Необходими са не само добра физическа подготовка, но ездачът трябва да намери правилния подход към животното.

    „Всеки кон е различен посвоему и има различен характер. Много е важно животното и ездачът да се разбират. Ако един ездач напряга коня, нещата стават доста сложни", сподели младата хасковлийка.

    След успеха, за Никола и 6-годишната й кобила предстои ново предизвикателство, отново за издържливост. То ще бъде през октомври в Асеновград, но на по-голяма дистанция – 60 километра.

     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    Последни новини