Гръция въвежда задължителна ваксинация на заетите в здравеопазването и социалните грижи

Гръцкият парламент прие снощи законодателни промени, с които въвежда задължение на заетите в здравеопазването и в социалните грижи да бъдат ваксинирани срещу КОВИД-19, съобщи АНА-МПА. Беше прието и изискване работещите да представят на работодателя си сертификат за ваксинация и или удостоверение за преболедуване от COVID-19.

За промените гласуваха депутатите от управляващата Нова демокрация и от опозиционното Движение за промяна. Против бяха СИРИЗА, Гръцката комунистическа партия, Гръцко решение и МеРА25.

С измененията до 31 декември 2021 г. се въвежда задължение на заетите в публичния и в частния сектор да представят на компетентния орган или на работодателя си или цифров сертификат за ваксинация, или удостоверение, че са преболедували COVID-19.

Парламентът реши също, че поради императивната необходимост за защита на общественото здраве срещу COVID-19 трябва да се ваксинира целият персонал (лекари, санитари, медицински сестри, администрация и помощен персонал) на частните, държавните и общинските институции за грижа за възрастни хора и хора с увреждания, на частните и публичните структури в здравеопазването (диагностични и рехабилитационни центрове, клиники, болници, структури на първичната медицинска помощ и др.) и всички служители на спешната помощ.

Изключение от задължението за ваксинация се допуска за онези, които са преболедували COVID-19 през последните шест месеца, както и лицата, които по доказани здравословни причини не могат да бъдат ваксинирани.

Заетите в службите за социални грижи трябва да си поставят първата доза от ваксините най-късно до 16 август, след което да завършат ваксинационната си процедура. За персонала в системата на здравеопазването този срок е 1 септември.

Работодателят е длъжен да не позволява служителите, които не се съобразят с тези изисквания, да изпълняват функциите си и е освободен от задължението да им изплаща трудово възнаграждение за срока на действие на закона. Работодателите могат да наемат на срочни договори заместващ персонал.

Освен това с решението се разрешава на министъра на здравеопазването да разширява обхвата на секторите със задължителна ваксинация съобразно с хода на пандемията и нуждите за справянето с нея.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини