Семинар по проблемите на хора с Алцхаймер се провежда днес в Димитровград

Изображение 1 от 4

    Семинар по проблемите на хора с Алцхаймер се провежда днес в Община Димитровград. На семинара се представя и обсъжда Концепцията заспециализиран дневен център и другисвързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция и се представят добри практики от Европа. Организатори са Фондация „Състрадание Алцхаймер България” съвместно с Гражданско сдружение „Алцхаймер-България” с подкрепата на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското Икономическо пространство 2014 – 2021 и община Димитровград.

     „Идеята за събитието е породена от належащата нужда за приемането на ефективни социални политики за подкрепа на семейства с болен от деменция. Подкрепата на Общината е продиктувана от желанието ни за осигуряване на по-добро качество на живот на болните с деменция и техните семейства. Провеждането на семинара в Димитровград е провокирано от предстоящото стартиране на нова услуга в общината -  „Център за грижа за лица с различни форми на деменция”, каза при откриването заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков.

    От Фондация „Състрадание Алцхаймер” в събитието участват Красимира Йорданова и Елена Кръстева, юрист на фондацията. От Гражданско сдружение Алцхаймер – България на семинара в Димитровград участва изпълнителният директор на сдружението Ирина Илиева и доброволка към екипа. Семинара бе предшестван от пресконференция, на която участниците споделиха основните насоки на работа на двете неправителствени организации. 

    „Фондацията ни предоставя психологически и теоретически консултации, които помагат на семействата да се справят със проблемите със своя близък. Работим и за това чрез групи за взаимопомощ обществото да разбере техните проблеми.”, сподели Красимира Йорданова, а юристът на фондацията допълни, че се борят за законодателни за обхващане на социалните услуги за хората в деменция в по-ранна фаза.

    Ирина Илиева от Сдружение „Алцхаймер България” сподели, че ранното диагностициране на заболяването е изключително важно за неговото лечение и изрази благодарност към община Димитровград за домакинството на такъв форум.

    Национален план, програма и статистика по проблемите на хората с Алцхаймер в България са сред приоритетите на двете неправителствени организации.

    Фондация „Състрадание Алцхаймер” е неправителствена организация, създадена от семейства на хора с Алцхаймер през 2004 г. Фондацията е  член на Международната Алцхаймер организация Alzheimer’s Disease International (ADI), на мрежата на Европейските фондации в областта на деменцията (EFID) и Националната пациентска организация. Мисията на организацията е повишаване качеството на живот на болните от Алцхаймер и деменция чрез промяна на съществуващото отношение, политика и практики към тези хора в страната и осигуряване достъп до лечение и социална подкрепа.

    Екипът на фондацията се състои от: психолози, юристи, политолози, експерти по връзки с обществеността, биолози, лекари, учители, икономисти, които отсъздаването й работят за информиране и социална подкрепа на болните и техните семейства, за застъпничество и лобиране, за промяна на здравните и социалните политики.

    Основните дейности на фондацията са: 

    ·         Оказване на социална подкрепа за семействата засегнати от заболяването -предоставяне на  психологически и правни консултации във Варна и  София и онлайн за цялата страна;  организиране на Алцхаймер кафе и  групи за взаимопомощ;

    ·         Работа с домовете за възрастни хора и хора с деменция в София и Разград, а от 2020г  и с дома в Казанлък. От тази година пилотно се организира онлайн провеждане на  музикотерапия и виртуални разходки из известни музеи и галерии за хората с деменция в домовете;

    ·         Организиране на информационни кампании и изработване и  разпространение на информационни материали по случай 21.09 - световен ден на болните от Алцхаймер и целия месец септември, посветен на болестта, и други важни дати, свързани с възрастните хора, с цел повишаване на обществената чувствителност относно социалната значимост на заболяването;

    ·         Организиране на обучения за грижещите се за болни от деменция, с цел предоставяне на  специфични и индивидуални  грижи и услуги;

    ·         Застъпничество и лобиране за признаване здравната, социалната и националната значимост на заболяването от българските институции на национално и местно равнище и  за изработване на програма за адекватни услуги

    Фондацията има три  награди  от Мрежата на Европeйските фондации (Инициативата на европейските фондации в областта на деменцията (EFID): - 2012 г. „Добър живот на хората с деменция в общността”; 2018 г. - европейска награда „Да оценим опита на хората, живеещи с деменция”; 2020 за „Разпространяване на постиженията за бъдещето“ и над 20  успешно изпълнени проекта.

    Гражданско сдружение Алцхаймер – България е регистрирано през 2003г.като организация с идеална цел, в обществена полза. Организацията обединява усилията на семейства и професионалисти за подобряване качеството на живот на хората страдащи от това тежко, както в медицински, така и в социален аспект заболяване. Мисията на организацията е да помага на лицата и семействата, засегнати от болестта на Алцхаймер и сходни заболявания, с всички позволени от закона средства. Членовете и последователите на сдружението са над 2 500 от цялата страна. В него работят 35 доброволци, предимно млади хора, които помагат на организацията в разпространяване на инфрмацията, предимно в социалните медии.  През 2019 са регистрирани клонове на сдружението в градовете Гоце Делчев и Плевен, а доброволни сътрудници има във Варна, Ловеч, Пловдив, Луковит, Тополовград, Габрово.

    Проблемите на лицата и семействата с болен от Алцхаймер са обект на европейската здравна и социална политики. 

    Гражданско сдружение „Алцхаймер  България” е редовен член на европейската мрежа „Алцхаймер Европа”, „Еврокерърс“  и Глобалната инициатива „Приятели на деменцията“.  Част от работата на организацията е представена като „Добра практика“ на 6-тия „Европейски ден за правата на пациента“.

    Основните задачи, които сдружението си е поставило са:

    ·         повишаване качеството на живот на хората, засегнати от деменция;

    ·         промяна на социалните представи за дементните заболявания;

    ·         представяне на най-добрите практики за грижа и подкрепа на болните с деменция;

    ·         осигуряване на добър съвет и подкрепа на всеки, който има отношение към деменциите;

    ·         въздействие на правителството и обществото за осигуряване на достоен живот както на болните, така и на цялото семейство, засегнато от този колкото здравен, толкова и социален проблем.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини