Под въпрос ли е европейско финансиране от над 700 млн. лв. във ВиК сектора в Хасковско?

Има риск от загуба на европейско финансиране от над 700 милиона лева във ВиК сектора за област Хасково. Това алармираха от Областна администрация в Хасково.

Причина за това е, че ВиК-Димитровград все още не се е присъединило към ВиК-Хасково, в която вече участват останалите 10 общини от региона, обясни заместник-областният управител на Хасково Мартин Узунов.

Община Димитровград трябваше от 1 януари 2021 г. да премине към ВиК-Хасково, което дружество да стопанисва и експлоатира мрежата в Бригадирския град. За целта обаче цената на водата в Димитровград трябва да бъде увеличена от 1,86 лв. с ДДС за кубик на 3,51 лв. с ДДС за кубик, както е в Хасково. Тъй като Димитровград не желае да приеме увеличението се стига до забавяне на присъединяването й към Асоциацията по ВиК. Поискано е поетапно увеличение на цената в рамките на две-три години, но спрямо договора това не е възможно.

„В Димитровград цената на водата не е променяна от повече от 10 години. ВиК-Димитровград предлага услугата под себестойност, работи на загуба, при което дружеството може да бъде обявено в несъстоятелност, но също и да се загуби всякакво европейско финансиране“, обясни Мартин Узунов.

179 милиона лева са заложени само за община Димитровград на базата на приетите Регионални генерални планове (РГП), а общите инвестиционни разходи за целия програмен период за ВиК-Хасково са приблизително 770 милиона лева.

„Ако ВиК-Димитровград не се присъедини към ВиК-Хасково, необходимите инвестиции с безвъзмездно финансиране за цялата област няма да бъдат реализирани, а от своя страна МРРБ ще трябва да върне и финансовите средства за изготвяне на Регионални прединвестиционни проучвания (РПИП)“, се казва в съобщение от Областна администрация-Хасково. От там допълват, че също така няма да бъде възможно и одобряването на бизнес план за периода 2022-2027 г. за територията, обслужвана от ВиК-Хасково.

Финансовото състояние на ВиК-Хасково не позволява да бъдат планирани и извършавани големи инвестиции в изграждането на канализационни и пречиствателни съоръжения със собствено финансиране.

От Общинския съвет в Димитровград заявиха пред eTV, че вече е изготвена докладна записка. В четвъртък предстои Председателски съвет и оформяне на дневния ред. Ако докладната влезе в дневния ред ще бъде гласувана на предстоящата сесия на Общинския съвет на 29 юли. На 30 юли е насрочено Общо събрание на ВиК дружеството.

Според Узунов присъединяването на ВиК-Димитровград към ВиК-Хасково трябва да стане до месец-два най-късно.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ло
    Лошо
    20 -8
    14:29, 17 юли 2021
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
    Лу
    Луд
    11 -8
    19:25, 17 юли 2021
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
    Хр
    Христо
    5 -3
    22:34, 17 юли 2021
    ми има риск...с дебили като тоя..
Последни новини