Президентите на Турция и Китай обсъдиха стъпки за подобряване на двустранните отношения

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе вчера телефонен разговор с китайския си колега Си Цзинпин, с когото обсъдиха стъпки за подобряване на двустранните отношения, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".

Според съобщение на турската Дирекция по комуникациите Ердоган и Си са обсъдили възможности за подобряване на двустранните отношения, по-специално в търговията, инвестициите, енергетиката, транспорта и здравеопазването. Те също така са обменили мнения по регионални теми.

Подчертавайки, че съществува голям потенциал за сътрудничество между двете страни във всички сфери на регионалната и глобална икономика и дипломация, Ердоган е заявил, че работната група на високо ниво ще даде голям тласък на сътрудничеството между двете страни.

Турският президент е посочил още, че би искал 50-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Турция и Китай да бъде отбелязана по начин, който отразява дълбокото приятелство между двете страни.

Изтъквайки респекта към суверенитета и териториалната цялост на Китай, той е отбелязал, че за Турция е важно тюркското малцинство на уйгурите да живее в просперитет, свобода и мир като равноправни граждани на Китай.

Уйгурите съставляват около 45% от населението на автономната територия Синцзян и отдавна обвиняват китайските власти в културна, религиозна и икономическа дискриминация, отбелязва изданието.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини