Талибаните атакуват Кандахар

Бойци от талибанската терористична група нападнаха един от районите на Кандахар, вторият по население град в Афганистан (614 хиляди жители според преброяването през 2016 г.), съобщават източници на Tolo News. Талибаните са завзели два аванпоста в града, по информация на медията.

Местната полиция съобщи, че в Кандахар са пристигнали допълнителни сили, за да отблъснат талибаните.

След като САЩ и техните съюзници изтеглиха военните си от Афганистан, талибаните започнаха масирана офанзива. По-голямата част от територията на Афганистан, включително районите по границите с Узбекистан и Таджикистан, са под техен контрол.

Бягайки от настъпващите талибански сили, части от афганистанската армия няколко пъти пресичат границата с Таджикистан. В тази връзка Душанбе обяви мобилизация и ще прехвърли още 20 хиляди войници на границата. Таджикистан също така заяви, че разчитат на помощта на партньорите от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), включително Русия, за защита на границата. Руският президент Владимир Путин потвърди готовността си да предостави на републиката необходимата подкрепа.

На фона на офанзивата талибаните пристигнаха в Москва за преговори. Шейх Делавар Шахабудин, ръководител на катарския клон на движението, заяви, че бойците контролират 85% от Афганистан, но няма да атакуват провинциални центрове, за да избегнат кръвопролития. Талибаните обещали на руските дипломати да не пресичат границите на централноазиатските държави, а също и да се борят срещу  "Ислямска държава" (ИДИЛ).

Преди ден Лавров на въпрос възнамерява ли Русия да изпрати армия в Афганистан каза, че отговорът е очевиден.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини