Министър Кацаров представя план за действие при нова COVID вълна

Вчера 43 случая на Делта вариант на Ковид-19, известен като Индийски вариант, и един случай на Бета вариант, известен като Южноафрикански, са установени от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогеномно секвениране.

"Експертите не могат да изключат последваща вълна от заразяване и боледуване, затова считаме, че страната трябва да бъде подготвена за посрещане на предизвикателствата и справяне с тази вълна. Дали това ще стане в края на лятото или по-късно, не може да се прогнозира. Повечето мнения са, че ще има такава вълна, ако процесът по ваксинация не бъде завършен до края на лятото”, обясни д-р Кацаров.

"Планът най-общо се основава на следните принципи - направено е описание на ситуацията в страната в момента от основната епидемиологична гледна точка, направен е анализ и оценка на рисковете. На трето място е направена оценка на наличните ресурси на здравната система с какво разполага тя с рисковете и възможностите за посрещане на такава вълна", каза министърът на здравеопазването.

Ако страната влезе в жълта зона ще бъдат ограничени дейности и бизнеси. Ако България влезе в червената зона, ще останат да работят хранителните магазини, аптеките, магазините, банковите институции и стоките от първа необходимост. "Това е процесът, когато са заети над 9 000 легла и когато броят на заразените достига числата, които си спомняме от последните няколко вълни", уточни д-р Кацаров.

При нова тежка вълна на COVID-19, детските градини ще работят само за деца на ваксинирани, заяви здравният министър.

„Има само един начин да избегнем нова тежка вълна и всички го знаем. Това е ваксинацията. Така ще избегнем загубата на човешки животи и всички икономически загуби”, обясни министър Кацаров.

Зонирането и ограничаването на дейностите бяха представени от зам.-министър д-р Александър Златанов. Зоните се определят на база 14-дневна заболеваемост. Под 100 души на 100 000 е зелена зона, между 100 и 200 души е оранжева зона, от 200 до 500 е червена зона. При над 500 заболели на 100 000 население се въвежда тъмно червена зона. Влияние на зонирането ще оказват и настанените в болница. В различните зони ще се въвеждат различни ограничения. В тъмно червената зона се допуска да се забрани пътуването.

Заместник-министърът заяви, че граничният здравен контрол трябва да бъде извършван, така че да бъде "ефективен и с ясна цел - намаляване на риска от влизане и разпространение на заразата и по този начин създаване на едни условия за контрол над пандемията в страната".

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини