Д-р Аспарух Илиев: Миокардитите, след ваксина срещу Ковид-19 при подрастващите, са изключително редки

    10 лица под 18-годишна възраст са имунизирани в региона на Хасково срещу Ковд-19 до момента. Информацията е от Регионалната служба по здравеопазване в отговор на запитване на Haskovo.net. Имунизираните деца и тийнейджъри са от общините Хасково и Димитровград. Поставянето на дозата е станало със съгласието на родителите им, а при по-големите деца и със заявена от тях самите воля.

    Част от водещите педиатри в Хасково вече дадоха мнение, че по принцип не препоръчват ваксинация срещу коронавирус за подрастващите, освен, ако те не са от уязвимите групи, като тази с хронични заболявания.

    При нито един от случаите, при поставянето на ваксината на лицата до 18-годишна възраст в региона, няма съобщени от тях придружаващи заболявания, уточни директорът на дирекция „ Надзор на заразните болести“ в РЗИ Хасково д-р Снежана Иванова.

    Още в края на май месец Европейската агенция по лекарствата одобри използването на ваксината срещу коронавирус на Пфайзер при деца на възраст от 12 до 15 години. Така препаратът стана първият, който е разрешен за прилагане на подрастващите от тази възрастова група в страните от Европейския съюз.

    В България ваксината на Пфайзер беше разрешена за прилагане на подрастващите от 2 юни, след като кратката характеристика на ваксината беше променена, като отново за долна граница беше определена 12 години.

    Ваксината се прилага като курс от две дози, като се препоръчва втората доза да се приложи 3 седмици след първата доза.
    От Министерството на здравеопазването излязоха и с предупреждение, че безопасността и ефикасността й при деца на възраст по малко от 12 години все още не са установени, тъй като наличните данни са ограничени.

    В същото време обаче в обществото тръгна сериозна дискусия за това дали е добре ваксината да се прилага при децата изобщо. Част от родителите са силно притеснени заради съобщенията за странични ефекти, като възпаление на сърдечния мускул.

    По мнението на д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория по инфекции към университета в Берн, усложнението е изключително рядко и преминава почти винаги без проблем.

    С негово разрешение публикуваме и мнението му, в което той дава конкретна статистика и прави съпоставка за ползата от ваксините и възможните усложнения от тях.

    По мнението му, профилактични консултации след поставянето на ваксина при подрастващите или младите хора, нямат смисъл и трябва да се търси лекарска помощ само при силно изразени симптоми.

    „Данните за миокардит (възпаление на сърдечния мускул) след РНК ваксини при млади хора се очертават по-ясно и вече има представа в какви граници се развива това усложнение. 80% от случаите са след втора доза на ваксината. Около 80% са при момчета, най-често във възрастта 12-17 години“, казва д-р Илиев  и посочва, че има и леко увеличение във възрастта до 30 години, но това е рядко.„Около 1 на 40 000-200 000 и в повече от 90% от случаите минава без усложнения“.

    Ако все пак обаче се появи усложнение, то възниква обикновено между 5 и 8 ден след дозата и е свързано с уморяемост, тежест или болка в гърдите, задух и сърцебиене.

    Специалистът предупреждава, че при такива оплаквания в никакъв случай не трябва да се пристъпва към самодиагностициране, а трябва задължително да се направи консултация с кардиолог. Диагнозата се поставя с ЕКГ, тропоненов тест, анализ на възпалителните показатели като CRP и СУЕ.

    Почивка и избягване на натоварване са основните препоръки за лечение. „Усложнението е изключително рядко и преминава почти винаги без проблем“, казва д-р Илиев и дава пример, че изследванията дори на безсимптомни пациенти с Ковид показват, че повече от 90% имат данни за миокардит. “Тоест ползата от ваксината и рискът от това усложнение е минимален спрямо ползата й.“, отбелязва д-р Илиев  в заключение.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      Мо
      може ли да си представите
      23 -5
      16:42, 6 юли 2021
      Лечение на лечението. Да се лекуваш затова че си се набол. Това е пълен абсурд.
      • Мо
        Можем
        4 -16
        17:39, 6 юли 2021
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • И още не съм пукнал ????
        ........
        Има шанс да ти падне тухла на главата , има шанс да умреш от усложнения от ваксина
        ...... И има 100% шанс да умреш от простотия
      • До
        До тоя с Пфайзера
        4 -2
        09:47, 7 юли 2021
        Чакай малко, първо да дойде новата вълна, второ 2-3 години да се рязвият гадостите(ако преминеш грипната вълна)
    • 2
      Ва
      ВАСИЛЕВ
      15 -2
      18:09, 6 юли 2021
      Може да са редки ама има
      • Пе
        Петров
        3 -4
        09:55, 7 юли 2021
        Следващия път, като вземете някое лекарство, като антиобиотик например.Прочетете листовката за възможни странични реакции и ще разберете колко по-голям е шанса да получите такива, отколкото от ваксината.
    • 3
      До
      До Можем
      15 -3
      18:18, 6 юли 2021
      Иди си набоди детето. И да се спре с предаването на" умствения " багаж от поколение на поколение.
    • 4
      Па
      Пак ще кажа
      13 -2
      18:19, 6 юли 2021
      " Ваксинирането " е лично решение. Всеки натиск може да мавърши с осакатен доктор - търгаш или осакатени политици.
      • Да
        да
        15 -1
        19:01, 6 юли 2021
        Крайно време е да им се порадваме малко че да им дойде акъла без бой и ебан няма да се оправи ситуацията щот като гледам и новите глупендари дето са тръгнали да ни управляват са получили пари да участват в театъра въпреки че до преди два месеца друга песен пяха
    • 5
      Но да се оказва натиск за бодене заради пътуване или недай си Боже заради работа ще завърши с осакатени работодатели и политици. Фашизъм ли имаме или демокрация.
      • Ив
        Иван
        3 -3
        09:48, 7 юли 2021
        А защо се оказва натиск да не се ваксинират хората?Това фашизъм ли е или демокрация?
    • 6
      Ha
      Haha
      8 -1
      21:58, 6 юли 2021
      Този платен бастун не е никакъв доктор, а канцеларски плъх... Господ ще се разправя с такива нещастниьи
    • 7
      Ре
      Реалист
      9 -2
      01:49, 7 юли 2021
      Този канцеларски тъпак, не може да бъде лекар...
      Хора, осъзнайте се, да си бодете децата с течност наречена ваксина, която не е минала елементарно изпитание е престъпление.. Престъпление пред собствената си съвест и пред бог.
      Да не говорим, че това не е стандартна ваксина, а РНК, която е неясна и се ползва за първи път в човешката история. Ами, ако има въздействия върху спермогенезата или яйцегенезата? А, ако подтикне автоимунните заболявания?
      Да, сега имало само зачервяване на мястото на убождане лека реакция, ама какво ще има след 2-3-5 г.?
      • Да
        Да
        8 -2
        06:44, 7 юли 2021
        Всички доктори пърдон търгаши са си взели бонуса от фарма мафията и сега трябва да си го защитят.Е вижте онова радневско меше КуКуКунчев няколко торби с пари направи покрай тоя театър.Но споко то божието наказание ще дойде няма ненаказано зло и тогава парите им за лекарства няма да стигнат пък някои може и да не ги изхарчат
    • 8
      Ма
      Маричанин
      2 0
      11:46, 7 юли 2021
      Ку.Кунчев ни е меше от Раднево, ами наш роден маришки Андрешко, един нашенски бек.
    • 9
      Па
      Паржу
      1 0
      11:49, 7 юли 2021
      Това измислено докторче от къде гу изрисуваха? Вчерашно мекере и той акъл ръси.
    Последни новини