Стратегически въпрос е присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС, заяви Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че вижда шестте страни от Западните Балкани като бъдещи членки на Европейския съюз по стратегически причини, предаде Ройтерс.

"В собствения интерес на ЕС е да даде ход на този процес", заяви Меркел пред журналисти след виртуална конференция за Западните Балкани, намеквайки за влиянието на Русия и Китай в региона.

Тя каза, че по-силното регионално сътрудничество, лансирано от 2014 г., вече е постигнало първоначални успехи, като споразумението за роуминг, което влезе в сила преди дни.

В конференцията участваха правителствените ръководители на Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя заяви: "Нашият първи приоритет е да ускорим дневния ред на разширяването в региона и да подкрепим нашите западнобалкански партньори в работата им за провеждане на необходимите реформи за напредък по пътя към ЕС".

Френският президент Еманюл Макрон, който също участва във видеоконференцията, заяви "много ясно" своята подкрепа за перспективите на шестте страни за присъединяване към ЕС. /

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини