Над 4 млн. скрити пари спипани на ГКПП „Капитан Андреево“ през юни

    Краят на отминалия месец  юни определено ще остане като един от най-запомнящите се в историята на Свиленградското митническо звено и за служителите на митницата, които работят на ГКПП Капитан Андреево, що се отнася до разкриването на контрабандни пари.

    Само в рамките на седмица-от 21-ви до 28-ми юни,  при проверки на превозни средства, преминаващи през ГКПП Капитан Андреево, митническите служители са предотвратили опити през страната ни да бъдат пренесени недекларирани 1179040 евро и 772 730 британски лири с обща левова равностойност на 4 066 056 лева.

    Най-голямата недекларирана сума, задържана в товарен автомобил на българска граница, за последните повече от 10 години, е открита на 21-ви юни. Тогава в естествени кухини на шофьорската кабина на камион с турска регистрация, излизащ от страната ни към  Турция, митничарите разкриват  281 870 евро и 468 670 британски лири с обща левовата равностойност на 1 619 818 лева.

    В същия ден, в друг турски камион, натоварен със стока от Нидерландия за Турция, митническите служители откриват в пасажерската седалка и в арматурното табло в кабината на влекача, укрити 160 160 британски лири с левовата равностойност близо 365 151 лева.

    По двата случая са образувани две досъдебни производства като общата левовата равностойност на откритата валута е около 1 984 969 лева.

    Два дни по-късно, на 24-ти юни, контрольорите по българо-турската граница стават свидетели на по-креативен случай да бъдат прехвърлени законовите норми за пренасяне на валута. Този път опитът е на български гражданин.

    На трасе „Изходящи леки коли и автобуси“ на митническия пункт, пристига лек автомобил с марка "Мерцедес" с българска регистрация.

    Пред митническите служители шофьорът устно декларира, че пренася 8500 евро. При последвалия личен преглед е установено, че в два пришити един за друг потника, с който е бил облечен мъжът, са открити 641 500 евро. Общото количество на задържаните пари е 650 000 евро с българска равностойност около 1 271 289 лв.

    Следващият удар на плаца срещу незаконното пренасяне на валута  е на 27 юни.

    При проверка на турски камион „Волво“ с полуремарке, управляван от 56-годишен турски гражданин, във фабричен шкаф, до пасажерската врата на влекача, митническите служители откриват недекларирани 100 000 евро. Необявената пред властите валута е с българска равностойност около 195 582 лева. Товарния автомобил е пътувал от Нидерлания за Турция през България.

    И следващият ден е неблагоприятен за валутните трафиканти.

    Товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Ирландия за Турция през България, е отклонен в халето за щателна митническа проверка. При нея във фабрична кухина, зад тапицерията на шофьорската кабина, митническите служители откриват 143 900 британски лири и 147 170 евро.

    Намерената валута е с  българска равностойност около 614 216  лева. Товарният автомобил е управляван от турския гражданин, на 37 години.

    По случаите са образувани бързи производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура Хасково-Териториално отделение – Свиленград.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      и откриват сметки в Одрински банки
      ...................
      само килимна бомбардировка може да прочисти Содом , Гомор и Любимец :)))
      • Зн
        Знаещ
        4 0
        20:27, 4 юли 2021
        Няма го този,който правеше зелените коридори. Това е!Не,че работят повече или по-малко.

    Още новини

    Последни новини