Даниел Делчев:Не очаквам да се харесам на партиите,надявам се на одобрението на гражданите

„Аз, лично, се надявам този мандат да е кратък. Създаде ми доста сътресения в личен план. Но пък е едно от тия предложения, които идват рядко и трябва да се осмислят на фона на отговорности, които всеки човек би трябвало да има към региона“, каза в ефира на Радио Кърджали Даниел Делчев, в първото си гостуване в студиото в качеството на областен управител на област Кърджали. Доволен е от възстановения диалог между институциите в региона. До момента не му е оказван партиен натиск за назначения и уволнения. Очаква лоялност към държавата и загърбване на партийните им пристрастия от служителите в държавните структури. Тревогата му за изборите е свързана с обезпечаването на достатъчно специалисти за техническата поддръжка на машините.

„Правителството заяви още в самото начало, че целият процес по взимане на решения ще бъде публичен и прозрачен и на това първо заседание, на което бяха поканени областните управители се случи точно така – всички медии имаха възможност да присъстват почти по време на цялото заседание, без последната част, в която се решаваха изключително оперативни въпроси по всяка една от областите. Има доста изостанали неща във времето, които не търпят отлагане. Както каза министър-председателят: „Животът просто не спира“. Имаме ангажимент да правим избори, но всичко друго трябва да върви нормално“, каза Даниел Делчев след участието си в първото заседание на Министерския съвет, на което министър-председателят Стефан Янев представи официално новоназначените областни управители.

Укрепването на свлачища е една от първите неотложни задачи пред  Делчев, които му се е наложило да  решава буквално още от първия ден като областен управител. „Решаваме въпроси, свързани със свлачища по главни пътища. Примерно свлачището към Асеновград, което може да затвори главен път и да създаде проблеми, свлачище на пътя към Подкова, назначаване по временна заетост по проект с европейско финансиране в Областно пътно управление. Знаете, че навсякъде се смениха политически кабинети, нови министри, нови зам.-министри. Оттам тръгна цялата процедура с упълномощаване и съответни вътрешни заповеди на съответните институции, за да могат териториалните подразделения по места да си вършат работата“, поясни в ефира на Радио Кърджали областният управител.

Поканата да заеме поста областен управител, Делчев получил лично от министър-председателя. „Приемам я съвсем отговорно и с чувството, че явно са ми възложили тази функция с идеята, че бих могъл да остана принципен в рамките на тези два-три месеца и да гарантирам, доколкото това е в правомощията на областния управител, разбира се, честното провеждане на изборите. В кръга на шегата, бих казал, че не са ме избрали по физическа форма, защото поизостанахме малко в пандемията. А иначе, щом съм в този отбор, в който наистина голяма част от колегите имат стаж в силовите структури, вероятно си приличаме може би по това, че можем да бъдем отговорни, че можем да работим в условията на стрес и в такива кратки срокове да постигнем резултатите, които очаква правителството“, коментира Делчев в сутрешния блок на Радио Кърджали.

На въпрос какво е готов да изгуби, какви негативи очаква да натрупа, имайки предвид огромните очаквания към служебното правителство, чийто представител е, той каза, че първите позитиви са бързо възстановения диалога с кметовете на общини. „И седемте общини заявиха желание и готовност да работим съвместно, да подготвим изборите във възможно най-кратък срок. Дай Боже, те да минат мирно, да сме далеч от пандемията и всички проблеми, свързани с нея и да гарантираме на хората спокойствие по време на тези избори. Допускам, че негативите ми ще бъдат най-вече от политическите партии, но аз нямам ангажимент към тях, аз имам ангажимент към държавата“, категоричен беше Делчев. Предстоят му срещи с всеки един от кметовете на седемте общини. Първата ще бъде с кмета на Кърджали – Хасан Азис. „Ще се видя с всеки един от тях поотделно, а не както моят предшественик, г-н Чанев, ги беше поканил наведнъж, защото всяка община си има специфични проблеми. Допускам, че на места кметовете също ще имат нужда от съдействие от страна на държавата в едно или друго ресорно министерство, където евентуално бих могъл да помогна за решаването на някои конкретни проблеми. Само това. Нищо повече не очаквам от тези срещи. От тях очаквам, разбира се, този диалог да не остане само на добри намерения. Очаквам представители на общините да участват във всички органи на областна администрация, където предстои да се взимат решения и където в последните две години те по една или друга причина не присъстваха, което всъщност създаде доста проблеми на администрацията и доста проекти стоят на stand-by точно заради това, че няма решения на тези колективни органи“, е виждането на областния управител. Вероятно предстои веднага след изборите да бъде проведено заседание на Областния съвет за развитие.

„Господин Чанев ми предаде една изключително подредена и добре работеща администрация. Поне за сега не виждам никакви проблеми там. Колегите са си професионалисти. Всеки от тях си знае задълженията. И специализираната и общата администрация работят перфектно“ е оценката на областния управител. В първото си интервю в студиото на Радио Кърджали той призна, че трудно може да получи гаранция, че някой от държавните служители няма да се изкуши да даде приоритет на партийните си пристрастия за сметка на организацията на честен и прозрачен изборен процес. „Трудно могат да се дадат такива гаранции. Във всички срещи, които предстоят с ръководители на териториални структури и този въпрос ще бъде обсъден. Правителството декларира, че има нулева толерантност по отношение на това държавни служители да се занимават с избори. В крайна сметка имаме законодателство. Тези колеги са държавни служители, знаят какви са разпоредбите на закона, знаят изборните правила. Всеки от тях, който смята че политическите му пристрастия са по-важни в този един месец, си пуска отпуска и работи както би трябвало да бъде. С колегите в областна администрация със сигурност няма да имам такива проблеми. Между 8 и 5 всеки от тях е на работа. Оттам нататък нищо не пречи да си има политическите пристрастия и да прецени как да ги ползва“, заяви Делчев.

Той се съгласи, че в обществото има натрупано напрежение и че трябва да се върви към търсене на реални решения след проверки, разбира се. Включително и при нас, в област Кърджали. „Първото такова нещо се случи. Беше назрял някакъв скандал в района на Бенковски със спряна поливна вода от предприятието „Земинвест“, което е в структурата на Министерството на земеделието. Вчера се видях с ресорния зам.-министър и с ръководството на „Земинвест“. Ще бъде назначена съответната вътрешна проверка плюс финансова проверка на резултатите на дружеството в региона, защото имаше сигнали за някакви злоупотреби. Ако бъдат открити такива, разбира се, ще бъдат уведомени съответните органи и всички служители на съответните нива ще понесат своята отговорност“, посочи пред Радио Кърджали областният управител. Той увери, че няма да бъде „отварян чадър“ над никого, дори над предшественика му, с когото, както стана ясно, са приятели от дълги години. „Господин Чанев се върна на работа в НАП и е началник на „Проверки“. Дали ще бъде снизходителен към фирми, в които аз съм участвал, ако открие някакви грешки? Предполагам, че по-скоро би вдигнал процента на събираемост в държавния бюджет, ако някъде съм сбъркал. Така че му обещавам същото – ако някъде има грешки, тези грешки трябва да носят и съответната отговорност“, посочи Делчев.

До момента няма оказван натиск върху областния управител от страна на партийни централи и лидери за назначения и уволнения. Не е имал и срещи с партийни лидери. Ако бъде поканен, няма да откаже такива на никоя партия. „Никой от тях не си е позволил досега да лобира под някаква форма за нещо, свързано с дейността на администрацията, за назначения и т.н. Аз заявих още в самото начало, може би това няма да се хареса на някои от политическите централи, но не съм склонен, за разлика от някои мои колеги, които така с хъс встъпиха в длъжността и като че ли прозираше известна доза реваншизъм, не съм склонен по никакъв начин и ще браня до последно всеки един държавен служител, независимо от неговата партийна принадлежност, ако той си върши работата. Не съм съгласен, както казват хората – да търсим работа за „наши хора“, особено ако тези хора са по-зле като професионално израстване и експертиза от предишните.

За сега подготовката за изборния процес върви нормално и в срок. „Има неясноти по техническото обезпечаване на машините, поддръжката, видеонаблюдението. Предстои работно заседание на всички, свързани с изборите институции – „Информационно обслужване“, РИК, областна администрация, общините и всички, които имат отношение по честното провеждане на изборите. „Аз лично, за себе си, имам тревоги по-скоро по отношение на техническата поддръжка на машините в изборния ден. Допускам, че ЦИК ще измисли подходяща методика, особено след тези проведени експерименти, където се виждаше горе-долу колко време отнема гласуването на един човек. Сигурно ще има варианти и с повече машини в такива секции, които имат повече избиратели, но аз лично, се притеснявам дали имаме достатъчно технически грамотни хора в областта, които да поемат поддръжката на тези машини, защото, която и фирма да спечели тази поддръжка в национален мащаб, тя вероятно ще трябва да търси подизпълнители в съответните региони. Това ми е притеснението, но може би ще се наложи на такива места да има и хартиено гласуване“, допусна областният управител.

На въпрос как ще балансира между партийните си пристрастия към БСП  и позицията си на държавник, Делчев отговори: „По твърденията на министър-председателя, е поканил Даниел Делчев, не партийния член Даниел Делчев, което, разбира се, по никакъв начин не ми влияе на членството и на пристрастията. Но, както казах, и както очаквам и от моите колеги, и се надявам да им дам личен пример, аз в тези няколко месеца съм областен управител. „Вероятно ще се наложи да се извиня и да откажа, защото по тази логика би трябвало да присъствам на всички мероприятия на всички останали партии“, коментира социалистът предстоящата предизборна кампания и евентуална покана, отправена към него да се включи. „Госпожа Нинова я видях случайно в София. Честити ми мандата. Пожела ми успех, разбира се, и още тогава мисля, че се разбрахме, че в тези няколко месеца, въпреки че ми е партиен началник, мисля че няма да се разсърди много, ако откажа да участвам активно в кампанията“. Делчев заяви, че се надява да стои на равно разстояние от БСП, ДПС, ГЕРБ и всички останали партии.

С какво иска да бъде запомнен след макар и краткия мандат, той отговори: „Не мога да кажа. Вероятно няма да се харесам много на партийните централи, защото съм принципен. Мога да казвам „не“. Това съм го доказал през годините и се надявам през тези няколко месеца пък да ме харесат хората. Ако трябва да съм честен, не ми харесва много (да е областен управител, б.а.). Приемам го отговорно, но предпочитам да съм човек без началници, както бях преди това в собствената си фирма, който има време за спорт, има време да си разхожда кучето, има време да го ядосват дъщерите му и други такива неща. Сега графикът ни е различен и с кучето, и с дъщерите, но то пък си има и предимства – така могат да ми искат по-малко пари. Искрено се надявам мандатът да е кратък и да не влезем в един безумен цикъл от избори. Но това зависи от хората. Надявам се да не предпочетат летните отпуски на всяка цена. Мисля, че един ден, откраднат от плажа, е отговорен към региона, към страната. Задължително трябва да гласуват, независимо какъв е техният избор. Просто, гласувайте!“, призова в края на участието си в сутрешния блок на Радио Кърджали областният управител Даниел Делчев.

БНР

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Пр
    Пристрастен към държавата
    1 0
    20:10, 3 юли 2021
    По човешки добре! Най-добре би било партийния билет във фризера или дъното на гардероба! Публично! Партията на областния управител е трибагреника и герба на РБ! Не
    на която и да е партия. Заместника Бисер Николов, който беше изгонен от банка за некадърност кои формации, кръгове представлява? ДПС, ГЕРБ, БСП, Прогресисти или ЗАДКУЛИСИЕТО?
  • 2
    31
    314
    1 0
    21:13, 3 юли 2021
    20.10 Конституцията над всичко. Законите и правилата безпристрастно. Как много спорния зам. Бисер Николов изгонен от частник, намери разпънат чадър? Има ли партийно решение, паралелната дълбока държава на Бойко ли го назначи? След Милена показваше мускули и на други, а отвори сърцето си на своя земляк от Кирковско ГЕРБ, дървената мафия,да му разреши паркинга на областната администрация.Да не му е бащиния? Що за държавник е?
  • 3
    88
    88Иво дяков
    1 0
    00:10, 4 юли 2021
    Бе хора блъси. Единия поясни друпия, тава са кюра и мара фасада, тримата му с китари, но дано не се възгордят с това прозвище,хайде тогава тримата от запаса ,но пак си е за гордост,тогава нека ги наречем тримата глупаци, ето пак е гордост.първия ти мирът от класа вторият Николов, нека помни че ,чичото калин го няма вече,какво да кажи за третият дръж, дръж та плюс, милков и измишльотини.
  • 4
    Об
    обединител
    1 0
    00:28, 4 юли 2021
    Значи за"а ли си от наште" на държавния паркинг бариерата се отваря. Ало, бисер, къде си тръгнал?
  • 5
    Ив
    Иван денчев
    1 0
    03:12, 4 юли 2021
    Милко,прибирам. Си издънките Делчев, Николов,Гатев, срам и позор, та толкова ли нямаше други хора за тези постове,с тях на война не се ходи ще те изоставят след първия изстрел,особено Николов,толкова неуспешен човек ,понеже не го искат никаде ,хайде зам .областен,срам и позор, видяхме го както областен преди време ,дума не може да обели.
  • 6
    Ка
    Камен
    0 0
    09:38, 4 юли 2021
    Огромно недоразумение е Бисер! Който го е предложил/подземния свят? /и който го е приел да си носи отговорността! Този човек не е за там!
  • 7
    Се
    Севдалин
    0 0
    11:36, 4 юли 2021
    Бисер е компрометирана личност, той не знае къде се намира
Последни новини