Кой е първият производител на шампанско в Хасково и къде се намират 75% от мегалитите на Балканите: Нощ на музеите в събота

    Ако искате да разберете кой е първият производител на шампанско в Хасково и къде се намират 75% от мегалитите на Балканите, то в събота това ви любопитство ще бъде  задоволено.

    С две изложби Регионалният исторически музей ще се включи в инициативата Европейска нощ на музеите.

    Началото на 3-ти юли е в18.30 ч. във фоайето на Музея. Там ще бъде открита постерната изложба „Загадките на каменните монументи“. Неин автор е главният уредник в отдел „Археология“ на Хасковския регионален исторически музей Станислав Илиев. Той ще направи презентация на българските мегалити и долмени в контекста на мегалитните паметници в Европа и по света.

    В 19.30 часа на 2 етаж в Залата за временни изложби ще бъде представена колекцията „Алкохол и амбалаж“,която е част от пътуващата изложба на Исторически музей - Горна Оряховица „Пороците“. В нея има порцеланови чаши, които са се ползвали за пиене на ликьор, разнообразие от мерки и шишета за алкохол и вино. А също и любопитни издания, посветени на зловредното влияние на алкохола и призоваващи за въздържателство, като „Трезва борба“. Може да се прочете и Законопроекта върху кръчмарството и публичното пиянство.

    Като част от настоящата експозицията РИМ-Хасково също ще представи и набор от своята колекция атрибути, свързани с алкохола, в къта, посветен на хасковските питиепродавци.

    „Яваш, яваш“. Така се е наричала една от култовите кръчми в старо Хасково. В нея хасковци са се черпили с вино и ракия, а за мезе са поръчвали-сирене, туршия и пастърма. Тя се е намирала срещу театъра и е имала градина с изглед към реката.

    Сладкарница „Чарлстон“ е друго известно място, където толумбичките и баклавичките всъщност са били най-малко поръчвани. В нея виното и ракията се леели в изобилие.

    В кафе-сладкарница „Венеция“ пък са се събирали парвенютата на града.

    Покрай реката, в близост до сградата, където днес се помещава РЗИ, се е намирала кръчмата „Македония“, която събирала основно бежанците.

    Любопитен факт е, че до 9-ти септември, 1944 година в Хасково е изобилствало от пивници-почти на всеки ъгъл, имало около 30. След Министрески указ, през 47-ма-48-ма година, те се ограничават до определена квота, зависеща от броя на населението.

    В Хасково остават само 7 кръчми, които съществуват до 1954 г., когато са ликвидирани и хоремаците стават социалистическите пивници.

    Още любопитни факти около питиепродавците от онова време, ще научите в Регионалния исторически музей в събота. Там ще ще видите и кристалните чаши, от едната от които е отпила Людмила Живкова, при откриването на РИМ-Хасково.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Бе
      Беяз шира
      9 -7
      19:41, 2 юли 2021
      За сведение на списувателката, дет е виждала “шампанско” през крив макарон! Хеле пък в жемена чеша и баш в Каунь дере!


      Шампанското вино или само шампанско е пенливо вино, произведено чрез вторична ферментация. Наименованието му произлиза от френската провинция Шампан и то следва да се използва единствено за вината, произведени по традиционната технология.
      Фирменото название „Шампан“ (фр. Champagne) е защитено за Европа още с Мадридския договор (1891 г.) и се отнася за вина, произведени само в тази провинция и съответстващи на традицията и стандарта. Това положение е потвърдено с Версайския договор след приключване на Първата световна война. Със създаването на Международния комитет на шампанските вина (фр. Comité Interprofessionel du Vin de Champagne) е разработен стандарт за производство на вината шампан в едноименната провинция и технологията за производство на гроздето и виното, включително и най-подходящите сортове за тази технология – „Шардоне“ (фр. chardonnay), „Пино ноар“ (фр. pinot noir) и „Пино мьоние“ (фр. pinot meunier). При спазване на тези условия се позволява върху етикета на бутилката да бъде записано „шампан“. През 2005 г. е забранено дори използването на термина шампански метод за вината, произведени в други райони на Франция и света, и се допуска използването на термина традиционен метод (фр. méthode traditionelle).
      • Ст
        СТАРИТЕ ЛОЗЯ
        7 -3
        01:35, 3 юли 2021
        ВИЙ Кроманьонците ОТ ПЛАНИНАТА НА ДЪЛБОКИТЕ ШАЛВАРИ ,
        се къпехте до 1990 в дървени корита , така че сигурно тогава сте видели ишампанско
        ....................
        .........
        Ама ние лозарите от Старите лозя в Хасково и Селяните от Конуш пием шампанско от 2000-3000 години ....... Като втаса малко прецедената ширата и тапите удря таванья
      • Ка
        Какво означава Биаз Шира
        4 0
        14:34, 3 юли 2021
        Били ни го превел от турски
    • 2
      с какво Хасковлии сме пречиствали ширата и бистрели виното векове
      .......
      Има го до Червените ропи :)))
      • КОГАТО ФРАНЦУЗИТЕ СА ЖИВЕЕЛИ ПО ДЪРВЕТАТА ,
        Ний Тракийците сме пречиствали гроздовия сок с препечена хума :)))
        .................
        защото като мине през хумата виното и ширата стават бистри и стават за шампанско
        ...........
        Няколко хилядолетия по-късно Французите откриват "топлата вода"
    • 3
      Mo
      Moët & Chandon
      10 0
      02:07, 3 юли 2021
      С това шампанско се поливат и пръскат победителите от F1 !!!!🏎
    • 4
      Ив
      Иван
      2 -2
      14:14, 3 юли 2021
      Според мен и "Беяз шира", и "Старите лозя", и "Кроманьонците едва ли знаят", и "Дядо тракиец отговаря на загадката" са един и същ човек, който сам си пише и сам си отговаря !!!
    • 5
      Ев
      Европеец
      3 0
      21:07, 3 юли 2021
      Брейииии,вие българите сте невероятна нация!!! От шампанско разбирате повече от французите, от архитектура повече от италианците, от автомобили повече от германците, от часовници повече от швейцарците, от мотори повече от японците, от футбол повече от англичаните, от политика повече от евреите,пък държавата ви за чеп за зеле не става!!! Аферим машаллах!!
    Последни новини