Рапицата с по-висока изкупна цена, но поскъпнаха торове, части и техника

    По-висока е изкупната цена на рапицата тази година, но за сметка на това са се увеличили разходите за отглеждането на културата, от която се в Западна Европа се произвежда биодизел и рапично олио, което е без съдържание на холестерол. Това споделиха дългогодишните земеделци Димитър Желязков и съдружникът му Милен Дачев от фирма от Хасковско.

    Тази година дружеството обработва около 5000 дка рапица в община Хасково. Жътвата започнала в понеделник и се очаква да приключи до края на седмицата. Днес комбайните жънеха нива с рапица край Хасково. От дружеството заявиха, че средният добив е 280-300 кг от декар, какъвто бил и през предходни години. Похвалиха се обаче, че качеството е добро. „Маслеността е добре – над 42%, каквито са изискванията“, заяви Желязков.

    Той и съдружникът му казват, че няма търсене на рапица в България. Всичко е за износ. Цената на тон наближава 1000 лева. Тя е с около 250-300 лева по-висока. „Изглежда няма производство на рапица, не само в България, но и в световен мащаб“, коментира Желязков.

    „Освен, че скочиха цените на рапицата и пшеницата, процентно повече се увеличиха цените на торовете, резервните частни, земеделската техника“, обясни Милен Дачев.

    Желязков поясни, че миналата година по това време амониевата селитра, която се използва за наторяване, се е предлагала за 285 лева на тон, а сега е 600 лева на тон. Заради неизгодната търговия, доста от колегите им спрели да произвеждат рапица или намалили площите. В района на Хасково останали само те и още един производител.

    През следващата седмица предстои да започне жътвата на пшеница, а след около два месеца и слънчоглед.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Направо пръскат с тракторите неферментирали *****
      .............
      Мирише много , но дава реколта и без амониева силитра
      ..................
      А за цените на амониевата силитра
      ..........сърдете се на димитроврадските феодали от гроб - сдс - димитрови :))
      • Ма
        Майката
        4 0
        07:05, 2 юли 2021
        То животни няма ти тор търсиш.Абе стой си там и яж ГМО
    Последни новини