Свещената гора, в която ходят само жени

Само жени могат да посещават тази мангрова гора на остров Папуа в Индонезия.

Мъжете, които нарушат това правило и бъдат хванати в гората, ще трябва да бъдат наказани. Глобите могат да достигнат до един милион рупии (69 долара), а племенният съвет наблюдава наказанието да бъде изпълнено.

На екип на BBC, само от жени, било разрешено да влезе в гората, свещена за местните жени, и да запише тяхната история.

В гората жените ходят заедно с лодка. Те могат да влязат сред дърветата само голи. И когато влезат, са свободни, разказва една от тях пред камерата. "Няма мъже, само ние, жените". Потопени във водата, те споделят своите истории с възрастните и събират миди...

Но тази свещена гора сега е застрашена. За последните 50 години тя е намаляла наполовина. Океанът е станал много по-различен от обичайното, казва местна жена. Техният океан обикновено е красив, прозрачен и чист. Но за съжаление, сега той е замърсен. Всякакъв боклук от града доплува дотук, когато вали, и жената казва, че се пита какво е станало с техния океан. Пластмасови бутилки се виждат във водата, по клоните на дърветата.

Жените продават мидите от гората на близките пазари. Гората е важна част от техния живот. "Ние не можем да живеем без гората. Ние ще продължим да се връщаме всеки ден. Тук жените се доверяват една на друга. Ние никога няма да се откажем."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини