Неизвестен досега човешки вид, най-близкият до нас еволюцонно - "човекът дракон"

    В Китай е бил изследван древен череп, за който учените смятат, че принадлежи към неизвестен досега човешки вид. Открит е преди 88 години, но едва сега е попаднал в ръцете на учените.

    Според проучване, публикувано в списание Innovation, еволюционно това е най-близкият ни роднина сред известните видове древни хора, като неандерталци и хомо еректус. Анализът показва, че той е по-тясно свързан с Homo sapiens, отколкото с неандерталците.

    Учените са нарекли този нов вид, Homo longi от китайската дума за "дълъг", което означава "дракон".

    "Находката е отделен клон на човечеството, който не е Homo sapiens, той се е развивала отделно в региона в продължение на няколкостотин хиляди години и в крайна сметка е изчезнал", каза професор Крис Стрингър от Лондонския природонаучен музей пред BBC.

    "Това е една от най-важните вкаменелости, открити през последните милиони години", допълва той.

    Черепът е открит от строител на мостове в Харбин, североизточен Китай през 1933 година. По това време градът е бил под японска окупация. Подозирайки, че това е културно богатство, китайският работник тайно го взел у дома, за да не попадне в ръцете на окупаторите. Той го скрил на дъното на кладенец, където черепът останал около 80 години. Мъжът разказал на семейството си за черепа, преди да умре, и така той попаднал в ръцете на учените.

    Черепът е почти перфектно запазен - с квадратни очни кухини, дебели вежди и големи зъби. Черепът е много по-голям от този на Homo sapiens и други човешки видове, а мозъкът му е със същия размер като нашия. Принадлежи към неизвестен досега изчезнал човешки вид.

    Тази находка дава представа за група хора, които са живели в Източна Азия преди поне 146 хиляди години. Идентификацията на черепа, за който се смята, че принадлежи на 50-годишен мъж, се основава на химически анализ на отлаганията в него.

    Учените вярват, че "човекът-дракон" е бил силен и здрав като телосложение. Но малко се знае за това как е живял, защото няма точни сведения къде е намерен. Все още няма археологически контекст за находката, като каменни инструменти или други културни елементи.

    "Човекът-дракон" не е единственият ранен човешки остатък, открит в Китай, който се оказва труден за класифициране. Те включват останките от околностите на град Дали, палеоантропологичния обект Жинюшан, пещерите Хуалонг и костта от челюст Сяхе от Тибетското плато. Има много спорове дали тези останки представляват примитивни екземпляри от хомо сапиенс, неандерталци, денисовци или нещо друго.

    Професор Марта Миразон Лар от университета в Кеймбридж вярва, че "човекът-дракон" всъщност е бил денисовец. За първи път денисовец е идентифицирани чрез ДНК, взета от кост от пръст на възраст 50-30 хиляди години, открита в пещерата Денисов в Русия, където през февруари 2019 г. учените откриха части от черепа на денисовец.

    Китайската находка може да е първият цял череп на денисовец. Тя ще хвърли светлина върху характеристиките на тази доста загадъчна популация, тъй като досега науката има само няколко фрагмента от този вид, главно зъби и отделни малки кости. Поради малкия брой фрагменти на денисовския човек, все още не е напълно ясно как е изглеждал. Проучванията на генома показват, че денисовците са били мургави, тъмнокоси и тъмнооки.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини