Царската гимназия бе домакин на среща по НП „Иновации в действие“

НП „Иновации в действие“ 

"Целият смисъл на образованието е да превръща огледалата в прозорци" - това е логичният финален извод, до който стигнаха участниците в работната среща по програмата „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“: модул 1- Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между иновативни училища и модул 2 - Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между иновативни училища, които не са в списъка на иновативните училища, но са включени в НП, провела се от 9-12 юни 2021г в ПГДС „Цар Иван Асен II“- Хасково.

Домакините посрещнаха ученици и учители от Професионална гимназия по електротехника „ А. С. Попов“- град Девин и Професионална гимназия по икономика „Карл Маркс“- град Смолян. Националната програма прави възможна съвместната работа на трите гимназии, които са с различна професионална насоченост.

В рамките на работния обмен Царската гимназия представи организацията на професионално обучение.

Гостите посетиха учебен час по иновативния предмет Топиари, изучаван в специалност Парково строителство и озеленяване, след което се проведе семинар на тема „Стимулиране на креативното мислене и постиженията на учениците чрез иновации“. Представителите на хасковската и девинската гимназия споделиха, че иновацията им помага да направят професионалното образование привлекателно, както и да подготвят младите хора за активно включване на пазара на труда чрез придобити актуални умения. ПГ по икономика – Смолян също не изостава от тази тенденция и без въведена иновация, преподавателите са намерили начини, подходи и методи, с които да правят ученето лесно, интересно и желано от учениците.

Последният ден завърши със съвместна представителна изява на учениците от трите гимназии, на която те демонстрираха дигиталните и предприемаческите си умения и професионално онагледиха иновации в действие. Трите гимназии, участници в срещата, защитават идеята, че промяна на стиловете на преподаване и учене е предпоставка за създаването на нова привлекателна образователна среда в професионалните училища.

По време на обмена, в работни срещи и неформални разговори, ПГДС - Хасково, ПГИ „Карл Маркс“ - Смолян и ПГЕ ‚ А.С. Попов“ - Девин откриха своите допирни точки в желанието си да разширяват хоризонтите си на познание, да подхранват интелекта си, да развиват творческото си мислене, да търсят поле за изява. Ученици и учители знаят какво искат и как да го постигнат, защото зад всички тях са традицията, опитът, професионализмът, авторитетът, самочувствието и вярата в успеха.

Видеа по темата

Още новини

Последни новини