Удължават мярката 60/40, предлагат кредити с гаранционна програма за 2,5 млрд. лв.

Трима министри представиха на брифинг пред журналисти нови икономически стимули в подкрепа на бизнеса.

Мярката 60 на 40 ще бъде удължена за още два месеца в рамките на нотифицирания размер от 1,5 млрд. лв. Към момента изразходваният ресурс е малко над 1,4 млрд. лв., така че с остатъка тя може да се удължи, съобщи социалният министър Гълъб Донев.

В момента се уточнява редизайн на мярката за нейното удължаване, каза Донев в отговор на журналистически въпрос.

Продължава разработването на нови мерки до края на годината, така че българските работодатели да почувстват една солидна подкрепа от държавата и да бъдат на конкурентно ниво с работодателите от страните членки в ЕС, допълни министърът.

Усеща се плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и възстановяване. Тези данни потвърждава и нивото на безработица у нас, което е 5,65% към 2 юни.

Знаете, че нивата на безработица и на заетост са критериите за възстановяване на икономиката, уточни социалният министър.

Икономическият министър Кирил Петков каза, че ще действат по възможно най-бързия начин, но не бива да се забравя, че Бюджет 2021 не е актуализиран. Средствата ще бъдат вкарани през инструменти, в които участва и частният капитал, а не само държавата.

С разрешението на Европейската комисия ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер близо 2,5 млрд. лева, където българската държава като партньор ще покрива 50% от риска на банките.

По този начин развързваме ръцете на банките да кредитират в посоки, където ще е най-полезно. Новите кредити към малък и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение, каза министър Петков.

Успяхме да организираме такъв голям брой банки да се съгласят и да участват, 10 дни ще отнема от началото на кандидатстването до възможността да бъдат получени реално средствата, уточни още министър Петков.

Идеята е да се направи програма за българския бизнес с палитра от инструменти, доколкото е възможно, обясни от своя страна финансовият министър Асен Василев.

За да бъде българският бизнес подпомогнат в случай на една нова ковид вълна през есента или зимата, ние сме предприели мерки, подчерта министърът.

Подготвяме актуализация на бюджета, която ще внесем в момента, в който има действащ парламент. Актуализацията цели да запази текущите параметри, но да се актуализират разходните пера по тези мерки, обясни финансовият министър.

Ако фирмите работят и се възстановят, ще има повече в пари бюджета. От тази гледна точка е много важно да си дадем сметка, че държавата не произвежда пари - тя взема пари от гражданите и фирмите и ги дава на други граждани и фирми, така че да подпомогне икономиката, обясни Асен Василев.

Актуализацията ще бъде в тази посока - без да се увеличава дефицита, да може да подпомогнем разходната част, допълни министърът.

Прокуратурата ще проверява фирмата на шефа на НАП Румен Спецов, кога ще е готова проверката може да попитате г-н Гешев, коментира финансовият министър.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини