Бербатов: Ние носим нужната на български футбол промяна, нека клубовете не се страхуват

Промяната в Българския футболен съюз (БФС) трябва да започне възможно най-скоро и клубовете не само не трябва да се страхуват, а да я потърсят, за да бъдат свободни, заяви кандидатът за президент на централата Димитър Бербатов.

Бившият национал представи на срещата основните акценти от програмата си за управление на БФС и изтъкна, че една от промените, които се предвиждат, е администриране на двете професионални групи от новосъздадена професионална лига. Аматьорският и детският футбол ще се управляват от футболния съюз Бербатов представи и възможности за финансиране на клубовете чрез различни програми, включително на УЕФА. Той изтъкна, че в момента БФС използва само 10 процента от възможния финансов ресурс от тези програми.

От своя страна представителите на клубовете разкриха проблемите си. Повечето от тях са свързани с финансирането, съдийството и предизвикани от външен натиск.

"Тук съм, за да покажа уважение към тези клубове. Благодаря на тези, които дойдоха на срещата. Промяната започва от тези крачки, които правим сега и се надявам те да разберат, че ние носим тази промяна, която е така нужна на българския футбол", каза Бербатов след срещата в Ловеч.

"Клубовете няма от какво да се страхуват и аз им го казах няколко пъти, макар и по-емоционално. Ако им е окей да бъдат унижавани с различни подаръци, нищо не можем да направим. Но за да бъдат напълно свободни, те трябва да гласуват за тази промяна".

Целта на срещата с клубовете е и събиране на необходимите подписи за свикване на извънреден Конгрес на БФС. Ако той и екипът му успеят да съберат 300 подписа, те ще ги внесат в централата и тя ще бъде задължена да организира Конгреса. Ако БФС откаже, това трябва да стори съдът. Въпросният Конгрес се планира за септември, ако процедурата бъде задействана.

Що се отнася до връщането на Борислав Михайлов като президент на БФС, Бербатов поясни, че решението ще бъде обжалвано: "Можем да го направим в 7-дневен срок и е логично това да се случи".
Бившият български национал добави, че в БФС "се случват бъркотии, които объркват" страничния наблюдател. Той посочи най-вече казуса с изпадащите отбор от завършилия наскоро сезон, както и този с последния двубой между ЦСКА 1948 и ЦСКА-София.

Бербатов подчерта още, че силата е в клубовете и те трябва да решат ще има ли извънреден Конгрес, или не. Той завърши с това, че "предстоят срещи в още градове в страната, а също и с ръководствата на професионалните клубове".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини