Прокурор не може да издава заповед за европейско разследване без разрешението на съда в неговата страна

Генералният адвокат на Съда на ЕС Кампос Бордона е изготвил заключение, според което прокурор не може да издава заповед за европейско разследване без разрешението на съда в неговата страна. Това се посочва в становище, разпространено от Европейския съд, което обикновено се прилага при издаването на окончателното решение.

Становището е издадено по случай, в който български прокурор е поискал от други държави в ЕС да приложат специални разузнавателни средства в интерес на водено у нас разследване. Генералният адвокат отбелязва, че по българското законодателство подобни искания на прокуратурата следва да бъдат съгласувани със съда, докато въпросното искане не отговоря на това условие.

Заключението повдига въпроса за съвместимостта на българското законодателство с правилата в ЕС, според които прокурор може да издаде такава заповед за разследване, само ако изпълнението на поисканото следствено действие може да бъде разпоредено при същите условия в България, се уточнява в съобщението. Генералният адвокат се е произнесъл по въпрос, зададен от Специализирания наказателен съд.

Българският съд е попитал дали може да признае доказателства, събрани от Германия, Австрия, Белгия и Швеция, по искането на български прокурор. Отчита се, че прокурорът не е изпълнил изискванията на българския закон да съгласува искането си със съда.

Отбелязва се, че прокурор не може да поиска от други държави в ЕС действие, което не отговаря на законите в собствената му страна, както и че не е безпристрастен, защото е страна по делото. Ако заключението бъде възприето от Европейския съд, събраните по оспорения начин доказателства не може да бъдат използвани и това би довело в бъдеще до отказ за изпълнение на подобни европейски заповеди за разследване, се допълва в съобщението.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини